Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και στήριξης της οικογένειας

52

Η μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ.

«Παρών» επί της αρχής δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας.

Καταψήφισαν επί της αρχής τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολλά άρθρα ωστόσο που κρίθηκε από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση υπερψηφίστηκαν και από αυτές.

Ήταν το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο υλοποιείται σημαντικό μέρος, περίπου το 50%, των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης.

Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους.

Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους και επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως 31/12/2023.


Πηγή