Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Χαρδαλιά στις 14:00

42

Επισφραγίζεται και τυπικά η υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρερεια Αττικής. Συστράτευση της ΝΔ. 

Μετά τη χθεσινή επίσημη στήριξη από τη ΝΔ, η σημερινή συνάντηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι θα επισφραγίσει την υποψηφιότητα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας για την Περιφέρεια Αττικής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Η αλλαγή του χρίσματος της ΝΔ έγινε χωρίς «τριγμούς» στο εσωτερικό του κόμματος, με τον Νίκο Χαρδαλιά να απολαμβάνει τη στήριξη όλων των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Λίγη ώρα μετά την επίσημη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά και την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «είμαστε σίγουροι πως ότι ο Γιώργος Πατούλης θα σεβαστεί την απόφαση του πρωθυπουργού και του κόμματος», ο νυν περιφερειάρχης ενημέρωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στον Νίκο Χαρδαλιά, στον οποίο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, σε εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε έμμεσα στην περίπτωση Πατούλη, και στην περίπτωση Νίκα, κάνοντας ειδικά αναφορά στην «αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν οι περιφερειάρχες την απόφαση του κόμματος να μην τους στηρίξει αυτή τη φορά».

Από εκεί και πέρα, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν δημόσια να επιδοκιμάσουν την υποψηφιότητα Χαρδαλιά, με μηνύματα μέσα από τα social media. Ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα από το twitter ευχήθηκε καλή επιτυχία στον υποψήφιο Περιφερειάρχη.

Το δικό του μήνυμα έστειλε μέσα από το Facebook ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως έχει αποδείξει περίτρανα με οτιδήποτε έχει καταπιαστεί έως τώρα, θα ανεβάσει τον πήχη και στην Περιφέρεια Αττικής, υπηρετώντας τους πολίτες με το χαρακτηριστικό πάθος του», έγραψε μεταξύ άλλων.

«Πολύτιμος φίλος, αεικίνητος, οργανωτικός, αποτελεσματικός! Πάντα στην πρώτη γραμμή! Καλή επιτυχία στον Νίκο Χαρδαλιά», έγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε story στο Instagram.

«Με το Νίκο Χαρδαλιά με συνδέει μια ισχυρή διαχρονική σχέση. Στην αυτοδιοίκηση, μέσα από την συνεργασία μας τα χρόνια που ήταν δήμαρχος Βύρωνα, στην μεγάλη μας παράταξη τη Νέα Δημοκρατία τα χρόνια της αντιπολίτευσης και στην Κυβέρνηση μέσα από διάφορες ιδιότητες στη μάχη ενάντια στην πανδημία και στο σύνθετο έργο της πολιτικής προστασίας. Είμαστε μαζί του στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής. Καλή Επιτυχία», ήταν το μήνυμα του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Γιώργος Πατούλης: Η απόφαση να μην «κατέβει» στις εκλογές και η στήριξη στον Χαρδαλιά

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να μην στηριχθεί ο Γιώργος Πατούλης ως υποψήφιος για την Περιφέρεια της Αττικής αλλά να κατέλθει στην εκλογική μάχη ο Νίκος Χαρδαλιάς, το ερώτημα ήταν ένα: Θα επιχειρήσει ως ανεξάρτητος ο Γιώργος Πατούλης να διεκδικήσει την επανεκλογή του ή θα κάνει πίσω; Εν τέλει, επέλεξε τη δεύτερη οδό όπως γνωστοποίησε με γραπτή δήλωση του μεσημέρι της Δευτέρας (31/7).

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνία με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στον οποίο και έκανε γνωστή την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέφερε ότι θα είναι πάντα στην παράταξη και πως ουδέποτε είχε την πρόθεση να αντιταχθεί και να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

«Παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση η προσφορά του Γιώργου Πατούλη τόσο στο κόμμα όσο και στην αυτοδιοίκηση είναι σημαντική. Και είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού και του κόμματος. Και, βέβαια, οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά», είχε αναφέρει νωρίτερα ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, στη δήλωση που έκανε για να ενημερώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα».

«Το έργο αυτό δεν πρέπει να μείνει στη μέση γι’ αυτό στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική», επισημαίνει σε άλλο σημείο.

Η δήλωση του Γιώργου Πατούλη

«Όλα τα χρόνια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής μου διαδρομής, στήριζα πάντα τις σωστές κυβερνητικές επιλογές, όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα, ως Περιφερειάρχης Αττικής, συνεργάστηκα αποτελεσματικά με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παράγοντας θετικό έργο προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Παραμένω πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου. Η Νέα Δημοκρατία είναι στην καρδιά μου, δεν αποτελεί για μένα «σημαία ευκαιρίας» για προσωπική ανέλιξη. Δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα.

Θέλω να τονίσω πως πάνω από όλα, σέβομαι τον κόσμο της παράταξής μου αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, που διαχρονικά με στηρίζουν στην πολιτική μου πορεία. Στην αυτοδιοικητική και επιστημονική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, προτεραιότητά μου ήταν πάντα να βρίσκομαι διαρκώς, δίπλα στον πολίτη. Αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω και στο μέλλον.

Αισθάνομαι περήφανος για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού σχεδιασμού και μιας εξαιρετικής ομαδικής προσπάθειας.

Το έργο αυτό δεν πρέπει να μείνει στη μέση γι’ αυτό στις εκλογές του Οκτωβρίου θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου, ευελπιστώντας ότι τα επόμενα χρόνια, θα είναι κι αυτά περίοδος δημιουργίας για την Αττική».

Οι στόχοι του πρωθυπουργού για τις αυτοδιοικητικές

Χθες από τη Λέσβο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για το Βόρειο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι «ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής είναι η καλύτερη υποψηφιότητα για να είναι ο επόμενος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», και τόνισε ότι η ευπρέπεια και η διακριτικότητα είναι σημαντικά, για όποιον διεκδικεί δημόσιο αξίωμα.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως στην απόσυρση τόσο του Γιώργου Πατούλη, όσο και του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του «στους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους επιλέξαμε τελικά να μην στηρίξουμε και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτήν την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς αλλά είναι κάποιου είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω έχουμε λοιπόν τώρα κλειδώσει τις υποψηφιότητες μας πάμε να δώσουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε αυτές οι 13 επιλογές να δικαιωθούν τελικά στην κάλπη».

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι «δίνουμε βαρύτητα στις περιφερειακές εκλογές γιατί θεωρούμε τους περιφερειάρχες, συνεργάτες της κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να έχουμε περιφερειάρχες που ενστερνίζονται το όραμα μας για τον τόπο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και προσέθεσε ότι δεν επιθυμεί να αποκομίσει κομματικά οφέλη από τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Εξάλλου πήραμε υψηλότερο ποσοστό απ ότι το 2019, έχουμε νωπή ισχυρή εντολή και δεν χρειαζόμαστε επιβεβαίωση της εντολής αυτής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωνεται ότι η επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος θα παραιτηθεί απ’ τα υπουργικά του καθήκοντα, προέκυψε κατόπιν διεργασιών, αλλά και επικοινωνίας του ιδίου με τον πρωθυπουργό, ενώ τα στοιχεία που συνεκτιμήθηκαν ήταν αφενός ή πολυετής πείρα του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφετέρου τα πολιτικά «διαπιστευτήριά» του σε καίριες θέσεις, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας.

«Η προσφορά του Γιώργου Πατούλη, τόσο στο κόμμα, όσο και στην Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική. Οι υποψήφιοι του συνδυασμού του είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το επιστέγασμα της ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν η εικόνα του νυν περιφερειάρχη να χορεύει τις κρίσιμες ώρες που η Ελλάδα δοκιμαζόταν στα πύρινα μέτωπα. Όπως αναμενόταν, ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου και για σειρά άλλων παραλείψεων, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Όπως είπε ο κ. Γιώργος Πατούλης: «Πάνω από όλα, σέβομαι τον κόσμο της παράταξής μου αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, που διαχρονικά με στηρίζουν στην πολιτική μου πορεία. (…) Προτεραιότητά μου ήταν πάντα να βρίσκομαι διαρκώς, δίπλα στον πολίτη. Αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω και στο μέλλον.

Νίκος Χαρδαλιάς: Πώς έλαβε το «γαλάζιο» χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής και η κίνηση του Πατούλη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής στις επερχόμενες εκλογές, αφού έλαβε το «γαλάζιο» χρίσμα και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού επέστρεψε από την επιθεώρηση των συστημάτων πυρασφάλειας σε στρατόπεδα, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Κυριακής, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές. Σήμερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις του σε στρατόπεδα, καθώς η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα.

Μάλιστα, το εκλεκτό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη, 1 Αυγούστου.

Πώς «κλείδωσε» ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Περιφέρεια Αττικής

Μετά την καρατόμηση του Νότη Μηταράκη λόγω του ταξιδιού του στην Πάτμο εν μέσω πυρκαγιών και του θανάτου των δύο πιλότων στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Πάτμο, ήρθε το βίντεο με το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη.

Advertisement

Μπορεί ο περιφερειάρχης Αττικής να έκανε αναδίπλωση, λέγοντας: «Συγγνώμη, ήταν μια λάθος στιγμή», όμως οι γαλάζιοι βουλευτές αντιδρούσαν με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν στο Newsbomb.gr: «Όλα είναι ανοιχτά». Η ρήξη, όμως, είχε ήδη έρθει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές, είχε στείλει σαφές μήνυμα στα στελέχη του για δουλειά και όχι αλαζονεία.

Έτσι, η τελική απόφαση για την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά ελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σχετική συνάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει αύριο Τρίτη, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί συναντήσεις στην Κύπρο και κατόπιν αυτών θα παρευρεθεί στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Γιατί επιλέχθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει διατελέσει δήμαρχος Βύρωνα για 12 χρόνια αλλά ήταν και περιφερειακός σύμβουλος από το 2014. Ακόμη, έχει διατελέσει και επικεφαλής του τομέα αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, ως γνώστης της αυτοδιοίκησης είναι ένα πρόσωπο που λαμβάνει και της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να λάβει το χρίσμα της Πειραιώς για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε κόμμα και κυβέρνηση, ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με το περιβόητο ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο, εν μέσω πυρκαγιών και καταστροφών ανά την επικράτεια, που οδήγησε στην ανάκληση του χρίσματος της ΝΔ από το πρόσωπό του και την άμεση αναζήτηση του «αντικαταστάτη» του.

Ποια θα είναι η στάση του Γιώργου Πατούλη

Ερώτημα όμως παραμένει ποια θα είναι η στάση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει υποψηφιότητα έστω και ως ανεξάρτητος.

Ο Γιώργος Πατούλης, έστω και καθυστερημένα ζήτησε συγγνώμη, μια συγγνώμη όμως που δεν έπεισε κανέναν. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Παραβρέθηκα σε μια εκδήλωση γυναικών της ομογένειας, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Προς το τέλος της εκδήλωσης αυτής και λίγο πριν την αποχώρησή μου, κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να χορέψω μαζί τους κι εγώ, εντελώς λανθασμένα, όπως οφείλω να παραδεχθώ εκ των υστέρων, ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόσκλησή τους. Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου. Χθες έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη, αν, σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία, έστειλα, με μια στιγμιαία πράξη μου, το λάθος μήνυμα».

Ωστόσο για το Μαξίμου η απόφαση είχε ληφθεί. Ο κ. Μητσοτάκης τόσο στην περίπτωση του κ. Πατούλη, όσο και στην περίπτωση Μηταράκη, δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω σε φαινόμενα που έχουν πλέον κουράσει τους πολίτες και δεν τα ανέχονται.


Πηγή