Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στο επίκεντρο ενεργειακά και Ανατολική Μεσόγειο

60

Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και πραγματοποιούνται διευρυμένες συνομιλίες. 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός, στο Ελ Αλαμέιν, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα των δύο ηγετών τα ενεργειακά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει και η αιγυπτιακή πλευρά σε αυτές ότι εκτός από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών συμμετέχουν και ο Αιγύπτιοι υπουργοί Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό δίνει βεβαίως και το στίγμα της ατζέντας που υπάρχει στο τραπέζι των διευρυμένων αυτών συνομιλιών.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα μεγάλα σχέδια που υπάρχουν στην Αίγυπτο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ στην ατζέντα είναι και η στρατιωτική συνεργασία. Επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες και τις δύο αντιπροσωπείες, όπως και η κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο ρόλος της Αιγύπτου είναι καθοριστικός.


Πηγή