Οπαδική βία: Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους Big-4 του ποδοσφαίρου

92

Τι θα ζητήσει από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της δολοφονίας του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκαν – «Θα αλλάξουν όλα στην ΕΛΑΣ» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση προς πάσα κατεύθυνση  

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τζέφεριν και τις ηγεσίες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, είναι η αρχή μιας σειράς κινήσεων που δρομολογεί το κυβερνητικό επιτελείο για δομικές αλλαγές και μόνιμες λύσεις στα προβλήματα και στις δυσλειτουργίες των συστημάτων ασφάλειας της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί πάνω στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για «γκρέμισμα» όλης της δομής και της λειτουργίας στα γήπεδα αλλά και «χτίσιμο» από την αρχή σε γερά θεμέλια. Άλλωστε δεν είναι κρυφό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος όχι μόνο από το γεγονός της τραγικής δολοφονίας, αλλά κυρίως για όσα έχει πληροφορηθεί τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και την επιχειρησιακή δυνατότητα, τη συνοχή και τον επαγγελματισμό ανώτατων και ανώτερων στελεχών της.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες μετακινήσεις ή και αποπομπές στελεχών από διάφορα πόστα της Αστυνομίας. Το κυβερνητικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην Αστυνομία, υπό την εποπτεία του πολύ έμπειρου στα διοικητικά αντιστρατήγου και επιτελάρχη Ελ. Γκαρίλα, προκειμένου να αποδοθούν στο σύνολό τους οι ευθύνες για το φιάσκο σε όσους αξιωματικούς εμπλέκονται γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός μέχρι να έχει την πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου, τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει ξεκάθαρα και χωρίς σκιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο δομικών αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ και στο περιβάλλον της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, αλλαγές οι οποίες υπερβαίνουν τα πρόσωπα και το συγκεκριμένο γεγονός της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ. Σχέδιο που όπως ακούγεται θα βασίζεται στο μοντέλο λειτουργίας της βρετανικής αστυνομίας, της Σκότλαντ Γιάρντ και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως σε όλες τις δύσκολες στιγμές της θητείας του, θεωρεί ότι ακόμα και αυτή η κρίση είναι ευκαιρία για να δοθούν μόνιμες λύσεις στα προβλήματα και στις δυσλειτουργίες του συστήματος ασφαλείας της χώρας.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κινείται σε παράλληλα επίπεδα. Εκτός από τα αποτελέσματα των δειγμάτων DNA τα οποία αναμένονται, η ΕΛ.ΑΣ ανοίγει τα κατασχεμένα κινητά των χούλιγκαν και ψάχνει βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια που μπορεί να τράβηξαν οι ίδιοι οι Κροάτες. Άνδρες του τμήματος Αθλητικής βίας χτενίζουν όλους τους σταθμούς από τα σύνορα έως την Αθηνά προκειμένου να συλλέξουν οπτικοακουστικό υλικό για τη διαδρομή των χούλιγκαν.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν εντοπίσει τη φιγούρα του δράστη αλλά δεν έχουν καταφέρει να καθαρίσουν την εικόνα και να τον ταυτοποιήσουν. Βασικοί ύποπτοι θεωρούνται 5 με 6 άτομα. Το δικό τους DNA θα εξεταστεί – κατά προτεραιότητα- με τo γενετικό υλικό που βρέθηκε στον άτυχο Μιχάλη, αν και υπάρχουν αλλοιώσεις από άτομα που έσπευσαν να βοηθήσουν τον 29χρονο. Τα αποτελέσματα της αντιπαραβολής DNA κατηγορουμένων – θύματος αναμένεται να βγουν σήμερα, οπότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Οι πρώτοι 40 από τους 105 κατηγορούμενους που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, πήραν το χθες πρωί το δρόμο για τις φυλακές. 14 άτομα θα κρατηθούν σε Αυλώνα και Κορυδαλλό και οι υπόλοιποι σε ολιγομελείς ομάδες σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα της περιφέρειας. Οι μεταγωγές των υπολοίπων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη.


Πηγή