Μετωπική στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για τις φωτιές

36

Εκρηκτικό είναι το πολιτικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη μαζί με τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων φαινομένων ένα επικίνδυνο μείγμα κλιματικής κρίσης, εμπρησμών και εγκληματικής αμέλειας, αλλά και υποψιών για οργανωμένο σχέδιο δοκιμάζει εκτός τις αντοχές χιλιάδων κατοίκων και δημιουργούν ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα που έτσι κι αλλιώς αναμένεται να ανοίξει η Βουλή. Αναμφίβολα αυτός ο Αύγουστος είναι άγριος όχι μόνο σε επίπεδο φυσικών καταστροφών αλλά και πολιτικά.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση βάλλει κατά ριπάς εναντίον της κυβέρνησης για διαχειριστική ανεπάρκεια και ελλιπή αντιπυρική προετοιμασία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των πυρκαγιών θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια με της Βουλής και θα έχουμε την πρώτη μετωπική για το θέμα των πυρκαγιών.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι η διαχείριση των πυρκαγιών συνιστά κρίσιμο crash test για τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ, δείχνει, όπως λένε στην Πειραιώς αποφασισμένος να μην κρύψει τίποτα κάτω από το χαλί. Γι’ αυτό το λόγο σήκωσε το… γάντι που του πέταξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή μετά την επανέναρξη των εργασιών της την προσεχή Δευτέρα.

«Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τονίζει την αποφασιστικότητα της πολιτείας και των αρμόδιων αρχών όσον αφορά στη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα. Κάθε καταγγελία βρίσκεται στο…μικροσκόπιο. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, οι 15 παράλληλες εστίες από τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Έβρο, σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους, δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο, προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, διεξάγει έρευνα.

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να πει ο,τιδήποτε αφού την ώρα της μάχης οι δηλώσεις δεν βοηθούν σε τίποτα. Επιμένει να κινηθεί θεσμικά δίνοντας τις απαντήσεις εντός του κοινοβουλίου. Δεν προσφέρεται το θέμα για κομματικό ακτιβισμό, λέει συνεχώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκρούοντας το ομαδικό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης περί κατάρρευσης του επιτελικού κράτους, έκανε λόγο για μία αντιπυρική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας «έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο στις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών», καλώντας σε αποφυγή κομματικών «ακτιβισμών» τη στιγμή της μάχης.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε και τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια ο οποίος δεν απέφυγε την αυτοκριτική. «Δεν υπάρχει πεδίο για αντιπαραθέσεις. Θα έρθει η ώρα για δημόσια συζήτηση, κριτική και αυτοκριτική». Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε για την διαχείριση της κατάστασης ότι «δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι αλλά ούτε και ανεύθυνοι».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα και ότι η κοινή γνώμη απαιτεί από τη ΝΔ να προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την οργάνωση του κράτους σε όλα τα επίπεδα, εκπέμποντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.


Πηγή