Φωτιές στον Έβρο: Στην Αλεξανδρούπολη κυβερνητικό κλιμάκιο – Τι ανακοινώθηκε

104

Έβρος: Κλιμάκιο της Κυβέρνησης στην Αλεξανδρούπολη και μπαράζ συναντήσεων με φορείς και συλλόγους – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσαν οι υπουργοί που βρέθηκαν στον Έβρο κατά τη 10η μέρα συνεχόμενης καταστροφής εξ αιτίας των μεγάλων πυρκαγιών.

Χρήστος Μέτιος: Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, α περνάει δύσκολες στιγμές» επεσήμανε κατά την έναρξη της σύντομης ομιλίας του ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, με τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως είπε, να αποτελούν ένα ακραίο φαινόμενο, δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων μας. «Τα στελέχη και ’’γώ ήμασταν παρόντες κάνοντας περισσότερα από τις δυνατότητές μας , σε συνεργασία με τις Αρχές και με όλους τους φορείς». Όπως δήλωσε ο κ. Μέτιος, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη και ζήτησε ενίσχυση των εναέριων μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, ήταν αυτός που ζήτησε την παρουσία του υπουργικού κλιμακίου στην περιοχή.

«Η παρουσία του κλιμακίου είναι κάτι που ζήτησα προσωπικά ώστε εδώ να δοθούν οι απαντήσεις και οι λύσεις σε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε. Θέσαμε τα θέματα στήριξης των πληγέντων – έργα περιβάλλοντος και υποδομών – ενίσχυση τοπικής οικονομίας».

Τέλος όπως είπε ο κ. Μέτιος, συνομίλησε και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ώστε να αναλάβει ο θεσμός την αναδάσωση του Δάσους της Δαδιάς.

Μάκης Βορίδης: Η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει στη θωράκιση του Έβρου

Ο Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής του κλιμακίου, Μάκης Βορίδης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και τους εθελοντές, υπογράμμισε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο ενίσχυσης του εθελοντισμού σε ό,τι αφορά στη δασοπροστασία, στην πρόληψη, στη δασοπροστασία και πυρόσβεση.

«Η παρουσία μας εδώ έχει διπλό χαρακτήρα» είπε ο Μάκης Βορίδης, καθώς όφειλαν να δουν , όπως είπε χαρακτηριστικά, από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων οι οποίες θα αφορούν:

  • Υλικές ζημιές σε οικίες
  • Ζημιές σε καλλιέργειες , μελισσοκομία και ζωικό κεφάλαιο
  • Ενισχύσεις της Τ.Α. για αποκαταστάσεις και σχεδιασμό πρόληψης και θωράκισης (αντιπλημμυρικά)

Παράλληλα, επεσήμανε πως η πολιτική στην παράνομη μετανάστευση δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό και τόνισε πως η πολιτική βούληση παραμένει σταθερή και ισχυρή.

«Η κατασκευή του φράχτη θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί η αστυνόμευση στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας επίσης ως παράνομη και καταδικαστέα οποιαδήποτε δράση των αυτόκλητων «σερίφηδων».

Επιπρόσθετα ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στον δεύτερο λόγο της επίσκεψης του Κυβερνητικού Κλιμακίου στην περιοχή του Έβρου, είπε πως ζητήθηκε από τους άρχοντες της Τ.Α. , τους θεσμικούς φορείς και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αναφορικά με τις φιλοδοξίες τους για τον Έβρο, την επόμενη μέρα της μεγάλης καταστροφής.

Όπως έσπευσε να διευκρινήσει, «το μήνυμα δεν είναι επικοινωνιακό αλλά ουσιαστικό και με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Λευτέρης Αυγενάκης: Άμεση καταγραφή και αποχημιώσεις στους πληγέντες

«Ο Έβρος δοκιμάστηκε και είμαστε εδώ ώστε σύντομα να κλείσουν οι πληγές και να ξαναβρεί το ρυθμό του», είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησης του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα «Copernicus», βοήθησε πολύ στην άμεση καταγραφή των ζημιών, ενώ η προκαταβολή των αποζημιώσεων θα καταβληθεί πριν το τέλος του 2023.

Παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχει νέα δομή στον ΕΛΓΑ, με μεικτά κλιμάκια Γεωπόνων και Κτηνιάτρων για τις καταγραφές των ζημιών . Επιπλέον, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή κρίσεων υπό την Προεδρία του Εβρίτη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Κελέτση, στην οποία επιτροπή γίνεται η πρώτη αξιολόγηση και επεξεργασία ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε αναφορά και για τα Τομεακά προγράμματα και δεσμεύτηκε για αυξημένη μοριοδότηση των Εβριτών σε προγράμματα και Σχέδια βελτίωσης για νέους αγρότες.

Αναφορικά με την ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξει επιστροφή τελών για 2 χρόνια σε γάλα για κτηνοτρόφους, ενώ θα προγραμματιστούν ενημερωτικές ημερίδες και συναντήσεις ώστε να παρέχεται σωστή πληροφόρηση σε αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους του Έβρου . Τέλος όπως πως υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης, θα αντιμετωπιστεί γενναία το θέμα των ζωοτροφών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Γιάννης Οικονόμου: Προτεραιότητά μας η θωράκιση του Έβρου

Περνάμε ένα δύσκολο καλοκαίρι – στο πλαίσιο αυτό ο Έβρος και η Θράκη δοκιμάζονται με πυρκαγιές και το μεταναστευτικό να αποτελούν τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ. Οικονόμου, προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η θωράκιση της περιοχής και συνέχισε: «είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε τις αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην νέα εικόνα πια μετά τις φωτιές και στην ευφευρετικότητα των διακινητών παράνομων μεταναστών».

Σχεδιάζεται η εντατικοποίηση της παρουσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλα τα πεδία, υποστήριξε ο κ. Οικονόμου και ανακοίνωσε την αύξηση των αποσπάσεων στον Έβρο. Παράλληλα, έχουν βρεθεί τα κονδύλια για την πρόσληψη επιπλέον 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και 50 στην Καβάλα, ενώ σύντομα θα εκσυγχρονιστούν τα ψηφιακά μέσα και θα ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή.

Αναφορικά με τους διακινητές παράνομων μεταναστών στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «άγριες» τις μεθόδους τους και ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν σαφείς οδηγίες και σχέδιο για καταδίωξη και αποτροπή με τεχνολογικά μέσα σε υποδομές που ίσως να τοποθετηθούν μόνιμα, μετά τη γνωμοδότηση των εισαγγελικών αρχών . και προμήθεια πιο μόνιμων τεχνολογικών υποδομών. Επιπλέον επεσήμανε πως ο φράχτης επεκτείνεται εντός χρονοδιαγράμματος και δεδομένων των νέων παράνομων μεταναστευτικών ροών, θα συνταχθεί ένα νέο διακλαδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ για οχήματα διακινητών, ενώ θα γίνονται προληπτικές ακινητοποιήσεις.

Όπως είπε, η παρουσία του θα είναι συχνή στον Έβρο καθώς η περιοχή και ο σχεδιασμός των όσων ανακοίνωσε, θα τελούν υπό στενή παρακολούθηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αναφορικά με τις σκέψεις που απασχολούν την κοινωνία για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε πως η ΕΛΑΣ και οι υπόλοιπες υπηρεσίες κάνουν όσα απαιτούνται ώστε σύντομα να υπάρξουν απαντήσεις. Μέχρι τότε, σύστησε ψυχραιμία και υπομονή.

Αφελή τέλος, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά “ορισμένων” με αφορμή τις πυρκαγιές , οι οποίοι όπως είπε, απαξιώνουν το έργο της αστυνομίας. “Διαπράτουν μεγάλη ζημιά στη χώρα . Δεν έχει σημασία το τι κάνεις μόνο για να αντιδράσεις αλλά πως το κάνεις» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως , η Ελληνική αστυνομία έχει προτεραιότητα τη θωράκιση του Έβρου παρά το γεγονός πως δοκιμάστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Με πληροφορίες από pameevro.gr

Πηγή