Έφη Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος στην Κεντροαριστερά και στο βάθος… αυτοδύναμος

35

Ένα κόμμα που θα έχει γερές βάσεις και μια σχέση με την κοινωνία η οποία θα στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια, το οποίο και θα μπορεί να εκφράσει τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αποτελεί τον βασικό στόχο της Έφης Αχτσιόγλου για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα στην Κουμουνδούρου δεν είναι και στην καλύτερη τους φάση. Και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Φίλοι και εχθροί. Επομένως, είναι σαφές ότι ο/η νέος/α αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει μπόλικη δουλειά μπροστά του. Απλά και μόνο για να το θέσει ξανά σε πλήρη λειτουργία και να δείξει ότι διαθέτει ακόμα σημεία ζωής.

Και αν σε επίπεδο στελεχών φάνηκε ότι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης λειτούργησε -έστω και εν μέρει-, ο επόμενος στόχος της Έφης Αχτσιόγλου, σε περίπτωση που είναι εκείνη η νέα ηγέτιδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βάλει στην «πρίζα» ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό. Να μπουν, δηλαδή, σε πλήρη λειτουργία οι νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις.

Η κίνηση αυτή, μαζί με ένα νέο, συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα που θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις και προοπτική στους πολίτες για το τώρα και το αύριο του τόπου, η επίδοξη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι θα αποτελέσει το αρχικό «καύσιμο», έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει σε πρώτη φάση να ανακάμψει.

Κυριαρχία στην Κεντροαριστερά…

Το ότι η Έφη Αχτσιόγλου έθεσε ως ορόσημο το βράδυ των ευρωεκλογών του 2024, μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκεί θεωρεί ότι θα δοθεί η πρώτη μεγάλη μάχη. Και αντίπαλος δεν θα είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να διευρύνει τη διαφορά αισθητά που είχε με τη Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες εθνικές κάλπες, τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για την επανάκτηση της κυριαρχίας σε ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο. Και με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί από αυτές τις εκλογές, θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να μπει γερά σε κυβερνητική τροχιά.

…και αυτοδυναμία

Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση που η Έφη Αχτσιόγλου είναι η επόμενη αρχηγός της Κουμουνδούρου, τα «χάδια» προς το ΠΑΣΟΚ θα τελειώσουν. Δεν θα αντιμετωπίζεται, πλέον, ως συμμαχικός πολιτικός χώρος, αλλά ως «συμπλήρωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Άλλωστε, στην προηγούμενη τετραετία, η Χαριλάου Τρικούπη ψήφισε το 75% των κυβερνητικών νομοσχεδίων, ενώ στη τρέχουσα περίοδο έχει στηρίξει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε όλες τις κρίσιμες συγκρούσεις. Επομένως, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι έχει πάρει οριστικά «διαζύγιο» από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει άμεσα η -αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος- στρατηγική των συμμαχικών κυβερνήσεων και θα επιδιώξει ξεκάθαρα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια.


Πηγή