Aλλαγή ατζέντας για την κυβέρνηση: Από τις mega-πυρκαγιές στις mega-πλημμύρες

32

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα τυχερή στα ζητήματα αστάθμητων παραγόντων, αφού δεν πρόλαβαν να ηρεμήσουν με την διαχείριση των πυρκαγιών και αμέσως ήρθαν οι πλημμύρες – Η κλιματική κρίση διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα

Μετά τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της τελευταίας 20ετίας, ήρθαν οι χειρότερες βροχοπτώσεις, που έχουν ποτέ καταγραφεί. Αποτέλεσμα και των δύο, οι τεράστιες καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον, υποδομές και περιουσίες, με αντίκτυπο σε χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό είναι το ομολογουμένως πρωτοφανές σκηνικό, που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση στην αρχή μιας κρίσιμης περιόδου, όπου στόχος ήταν διαφορετικός.

Η Πειραιώς είχε υπολογίσει να εκκινήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος τόσο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ανασυγκρότησης του κράτους, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να είναι πλέον ορατή. Αυτός ήταν ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Με παρόντα όμως τα ζητήματα της ακρίβειας, κυρίως στα τρόφιμα, αλλά και την ώρα, που το βλέμμα στρεφόταν στις εξελίξεις και τα αστάθμητα δεδομένα, που μπορεί να προκαλέσει στο ενεργειακό μέτωπο τους χειμερινούς μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία, προστίθεται με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» πλέον και το θέμα της πολιτικής προστασίας.

Επί της ουσίας, θα έλεγε κανείς ότι η κλιματική κρίση όχι μόνο αλλάζει την πολιτική ατζέντα, αλλά την οδηγεί σε άλλα μονοπάτια και άλλες προτεραιότητες.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ», ήταν η φράση, που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παραδοχή αυτή εντείνει την ανάγκη λήψης αποφάσεων και κατάρτισης ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ώστε το βάρος να πέσει στην πρόληψη. Άλλωστε, έχει γίνει σαφές ότι η σφοδρότητα των φαινομένων πλέον –είτε πρόκειται για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, είτε για την εμφάνιση πλημμυρών- ξεπερνά τους σχεδιασμούς των περασμένων δεκαετιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην τελευταία κακοκαιρία, κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ίσως ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας», καθώς, όπως είπε μέσα σε 12 ώρες έπεσε στις πληγείσες περιοχές, όσο νερό πέφτει δυόμισι φορές τον χρόνο συνολικά στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν περιοχές που έπεσαν 800 τόνοι βροχής ανά στρέμμα.

Η κυβέρνηση δηλώνει μετ’ επιτάσεως ότι σε κάθε περίπτωση προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 24ωρα εξελίχθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση από πλευράς κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις για το σύνολο των πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες, ενώ ήδη έχει αρχίσει η σχετική διαδικασία για τις περιοχές, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μέριμνα θα υπάρχει, όπως έχει εξαγγελθεί, και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η δημιουργία ενός κράτους, που μπορεί να προλάβει την απόλυτη καταστροφή και να αντιμετωπίσει φαινόμενα τέτοιας δυναμικότητας. Ένα κράτος, που, όπως επισημαίνουν και κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να βελτιωθεί και προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Αυτό το νέο πλαίσιο αφορά τόσο στις υποδομές, όσο και στις διαδικασίες εκκένωσης, την άμεση διαδικασία αποκατάστασης και συνολικά την πολιτική προστασία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα αναθεώρησης στα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να αναπροσαρμοστεί η χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία.

Τι θα πει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Σχέδιο ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού έχει ήδη καταρτιστεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προβλέποντας μεταξύ άλλων την απόκτηση νέων πτητικών μέσων, τουλάχιστον 100 drones, την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στην Πυροσβεστική, την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Στο ίδιο μήκος κύματος, μπαίνουν σε προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα, που θα πρέπει να επιταχυνθούν, καθώς ο μεγάλος φόβος παραμένει ότι τα «γυμνά» δάση θα οδηγήσουν και τον χειμώνα σε πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές, ακόμη και με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις.

Τα δείγματα γραφής των κυβερνητικών προθέσεων αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στην συνέντευξη τύπου της Κυριακής, καθώς το θέμα αναμένεται να τεθεί από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Παράλληλα με το περίγραμμα των κυβερνητικών δράσεων, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να πείσει για τα μέτρα, που λαμβάνει και την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί το μέγεθος της καταστροφής, που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές ανά τη χώρα, να συμπληρώνεται από την βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία από τις πλημμύρες. Η αντιπολίτευση μιλά για κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και ευθύνες της αυτοδιοίκησης, την ώρα, που η «μάχη» για περιφέρειες και δήμους είναι προ των πυλών.


Πηγή