Κακοκαιρία Daniel: Αυτά είναι όλα τα μέτρα για τους πληγέντες – Πότε ανοίγει η ειδική πλατφόρμα

38

Ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε 2.500 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Μαγνησία – Φθιώτιδα και Λάρισα ενώ από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε:

  • Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ
  • για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
  • Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής
  • στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
  • ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα εξαμήνου
  • ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
  • Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Μητσοτάκης: Θα στηριχθούν οι πολίτες

Την Λάρισα επισκέφτηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Η αρωγή προς τους πληγέντες θα έλεθει το ταχύτερο χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει.

Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται, είπε.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αρωγή από την Ευρώπη. Η καταστροφή σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα, στη σύσκεψη στη Λάρισα, το ενδιαφέρον στράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας «για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς». Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, είπε ακόμη.

Τέλος, ανοίγοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Οι δηλώσεις των υπουργών

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο στήριξης από την πρώτη στιγμή και άμεσα έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες. Ως σήμερα έχουν 2.500 αυτοψίες σε όλη τη Θεσσαλία.

Αύριο, είπε ακόμη, ανοίγει το arogi.gov.gr. Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.

Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε από την πλευρά της ότι το σχέδιο του υπουργείου κινείται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, τον έλεγχο του νερού με ελέγχους για την ποιότητα και για το πόσο ασφαλές είναι προς κατανάλωση από τους πολίτες. Δεύτερον οι οδηγίες των αρχών γηια τα λιμνάζοντα ύδατα και τους κινδύνους, όπως από τα νεκρά ζώα. Τέλος το υπουργείο προχωρά στην επιδημιολογική επιτήρηση για νοσήματα όπως οι γαστρεντερίτιδες ή ιού του Δυτικού Νείλου.


Πηγή