Κωνσταντίνος Ξένος: Κατεβαίνει υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Γλυφάδας

77

Από τα τηλεοπτικά πλατώ και την κλινική πράξη της διαιτολογίας, στην υποψηφιότητα του ως δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας

Με μια πορεία 30 ετών στο χώρο της διατροφής και της διαιτολογίας, ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο καταξιωμένους και προβεβλημένους επαγγελματίες υγείας. Η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στα media τον έκανε γνωστό σε όλους όσους αναζητούν την έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση σε θέματα διατροφής και υγείας. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από τις τηλεοπτικές συχνότητες υπερασπίστηκε το επάγγελμα του διαιτολόγου απέναντι σε διάφορους παρείσακτους οι οποίοι έχουν διεισδύσει στο συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και γνώση…

—————————————————–

28 χρόνια πριν βγήκατε για πρώτη φορά στην Ελληνική τηλεόραση μιλώντας για την επιστήμη της διαιτολογίας που τότε βρίσκονταν σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας. Πόσο εύκολο ήταν να πείσετε για την υγιεινή διατροφή έναν λαό που είχε μάθει στις συνταγές της γιαγιάς και παράλληλα δεν γνώριζε καλά καλά τι σημαίνει διαιτολόγος;

«Πράγματι το επάγγελμα μας όταν πρωτο βγήκα στην ελληνική τηλεόραση και συγκεκριμένα το 1996 στην εκπομπή της αείμνηστης Ρίκας Βαγιάννη, βρίσκονταν στα σπάργανα. Ο κόσμος δεν γνώριζε το επάγγελμα του διαιτολόγου και όσοι είχαν κάποια μικρή επαφή θεωρούσαν τον διαιτολόγο απλά ¨αδυνατιστή¨. Η ευρεία δράση της διατροφής σε όλες τις πτυχές της υγείας μας δεν ήτανε γνωστή και σε συνδυασμό με την ελλιπή διατροφική παιδεία είχε δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα άγνοιας. Εκείνη λοιπόν την εποχή μαζί με ακόμη δύο συναδέλφους, γνωστοποιήσαμε στο ευρύ κοινό την πραγματική διάσταση του επαγγέλματος του διαιτολόγου – διατροφολόγου και ξεκινήσαμε μία ουσιαστική τηλεοπτική παρέμβαση με σκοπό την προαγωγή της διατροφικής γνώσης και εκπαίδευσης του Ελληνα».

Επειδή σας έχω ακούσει και σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις να το τονίζετε, τι ακριβώς εννοείτε ότι ο διαιτολόγος δεν είναι «αδυνατιστής»?

«Στη σημερινή εποχή, όπου η επιστήμη της κλινικής διαιτολογίας και της διατροφής έχει φθάσει στο σημείο να μελετά την αμφίδρομη σχέση διατροφικών συστατικών και γονιδιακής έκφρασης, να αναλύει με απίστευτη επιστημονική ακρίβεια τα οφέλη που προκύπτουν για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση συγκεκριμένων βιταμινών ή ιχνοστοιχείων και να εξειδικεύει συστάσεις για την πρόληψη αλλά και την επικουρική αντιμετώπιση κάθε νοσήματος, είναι πραγματικά άδικο να θεωρούμε για τον επιστήμονα κλινικό διαιτολόγο ότι η μοναδική επαγγελματική του ενασχόληση, αφορά στο αδυνάτισμα. Βέβαια είναι γνωστό πως το να αδυνατίσει και να διατηρήσει κάποιος το απολεσθέν βάρος, δεν είναι καθόλου «απλό» ζήτημα και απαιτεί τη μέγιστη αρωγή του διαιτολόγου, όμως η συμβολή της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας στο χώρο της υγείας, δεν σταματά σε καμία περίπτωση εκεί. Η πρώτη φορά που το συνειδητοποίησα αυτό, ήταν όταν κλήθηκα στο νοσοκομείο που δούλευα τότε, να φτιάξω από τροφές το κατάλληλο μίγμα για την εντερική σίτηση ενός πολυτραυματία. Αργότερα δε, όταν μου ζητήθηκε η κατάρτιση προγράμματος διατροφής για παχύσαρκο ασθενή με αδρενολευκοδυστροφία (πάθηση με κύριο μεταβολικό χαρακτηριστικό την αδυναμία β-οξείδωσης των λιπαρών οξέων πολύ μεγάλης ανθρακικής αλυσίδας) που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο απομυελίνωσης, κατάλαβα το μέγεθος που μπορεί να προσλάβει η εξειδίκευση σε αυτόν τον συναρπαστικό πράγματι, χώρο υγείας».

Συμπεραίνω λοιπόν από τα λεγόμενά σας, πως η ενασχόληση με την κλινική πράξη της διατροφής στο νοσοκομείο, είναι ιδιάζουσας σημασίας για έναν διαιτολόγο…

«Θεωρώ πως κάθε επιστήμονας διαιτολόγος, εκφράζεται απόλυτα μέσα από την κλινική πράξη… βρίσκει αν θέλετε την «πεμπτουσία» του επαγγέλματος. Είμαι δε πολύ τυχερός που αυτή την κλινική πράξη, την ασκώ εδώ και χρόνια στην «Ευρωκλινική Αθηνών», μια κλινική με άρτιο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό όπου και ίδρυσα το τμήμα Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης».

Για να ξαναγυρίσω στα τηλεοπτικά ποιος θεωρείται ότι είναι ο ρόλος τόσο της τηλεόρασης όσο και του διαιτολόγου που βγαίνει στην τηλεόραση στη σωστή ενημέρωση του κόσμου;

«Η τηλεόραση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ενημερώνεις τον κόσμο, όμως ακριβώς λόγω της μεγάλης διεισδυτικότητας της, επιβάλλεται σοβαρότητα και τεκμηρίωση όσων προτείνουμε και αναφέρουμε ως ειδικοί…. Αυτή η φιλοσοφία δεν συνάδει απόλυτα με την υψηλή τηλεθέαση την οποία επιδιώκουν οι περισσότερες εκπομπές, όμως ο ρόλος του επιστήμονα στη τηλεόραση δεν είναι να φέρνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά να υποστηρίζει την επιστημονική αλήθεια… είναι σίγουρα πιο ελκυστικό να ακουστεί πως για σίγουρο αδυνάτισμα αρκούν μερικές σταγόνες λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί από το ότι πρέπει να τρώμε ένα σωστά καταρτισμένο διατροφικό πλάνο… όμως το ελκυστικό δεν είναι πάντα και αληθινό…»

Αυτή την περίοδο σας βλέπουμε και ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γλυφάδας με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου. Πως και πήρατε μια τέτοια απόφαση;

Μετά από 20 χρόνια οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής στον δήμο Γλυφάδας ήρθε η ώρα να συμπλεύσω με έναν από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους της χώρα μας, έναν άνθρωπο που κάνει πολλά και «τάζει» λίγα, με σκοπό την υλοποίηση μιας σειράς καινοτόμων παροχών που αφορούν στον τομέα της διατροφής, της διαιτολογίας και ευρύτερα της δημόσιας υγείας! Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος λοιπόν με τον συνδυασμό «Η Γλυφάδα μας» του Γιώργου Παπανικολάου.


Πηγή