ΣΥΡΙΖΑ: Σε αχαρτογράφητα νερά υπό νέα ηγεσία

98

Ένα «ταξίδι» προς το άγνωστο ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά από 15 ολόκληρα χρόνια θα πορευτεί χωρίς να κρατάει το «τιμόνι» του ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ως νέο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, που εκτός των πολιτικών του αντιπάλων, θα έχει να αντιμετωπίσει και την καχυποψία του μισού, σχεδόν, κόμματος του οποίου ηγείται.

Η εκλογική αναμέτρηση για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα έλαβε έναν εντελώς απρόσμενο χαρακτήρα όταν στην κούρσα μπήκε ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας. Εν τέλει, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αυτόν επέλεξαν ως τον επόμενο πρόεδρο, δίνοντας του ως παρακαταθήκη το 56%, ενός εκλογικού σώματος 135.000 ανθρώπων.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι από σήμερα κιόλας, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο στην Κουμουνδούρου. Στελέχη και εργαζόμενοι άδειαζαν αργά χθες το βράδυ τα γραφεία τους. Το μεγάλο ζήτημα, όμως, είναι η πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εδώ και πέρα, καθώς ουδείς γνωρίζει επ’ ακριβώς τις σκέψεις του νέου αρχηγού που ήρθε, μεν, με την εντολή «να τα αλλάξει όλα», αλλά και που δεν μπορεί ταυτόχρονα να αγνοήσει το 44% εκείνων που ψήφισαν την Έφη Αχτσιόγλου.

Στο μοναδικό πολιτικό στέλεχος που αναφέρθηκε ονομαστικά, ήταν ο Νίκος Παππάς, τον οποίο και ανέβασε μαζί του, στο βάθρο που στήθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματος. Έτσι, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι στο πολιτικό και στρατηγικό κομμάτι, θα ακολουθήσει ένα μεγάλο τμήμα της πλατφόρμας του πρώην υπουργού, που αναμένεται να βρεθεί αναβαθμισμένος στο πλευρό του νέου προέδρου.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι θα αξιοποιηθούν και άλλα πρόσωπα από εκείνα που τον στήριξαν – είτε από την αρχή, είτε στον δεύτερο γύρο. Η πρώην βουλευτής Δώρα Αυγέρη, εμφανίζεται ως το φαβορί για να αναλάβει νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του μεταβατικού Στέργιου Καλπάκη. Οι Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη θα παραμείνουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Όσον αφορά τον επόμενο γραμματέα του κόμματος, ακόμα δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Και αυτό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα, κατά την οποία ο γραμματέας του κόμματος θα εκλέγεται από το Συνέδριο.

Τα μηνύματα των ηττημένων

Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ήταν αναμενόμενο, τηλεφώνησε και συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα ενότητας κατά τη δήλωση της στην Κουμουνδούρου.

Όμως, η παρατεταμένα υψωμένη αριστερή γροθιά της, την ώρα που νεολαίοι και στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα φώναζαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες, ακούστε το καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Θα είναι παρούσα και θα θυμίζει σε όλους ότι η λέξη «Αριστερά» στο ακρωνύμιο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι διακοσμητική.

Από την πλευρά του, ο b δεν συνεχάρη τον νικητή και προτίμησε να ξεκαθαρίσει ότι «η Αριστερά είναι εδώ».

Πάντως, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει μπροστά του πολλούς εσωκομματικούς σκοπέλους και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να πείσει το όλο κόμμα, ότι δεν είναι κάποιος «φυτευτός από το σύστημα», αλλά ένας ηγέτης με χαρίσματα πραγματικά και όχι μόνο στην επικοινωνία.


Πηγή