Γεραπετρίτης προς Τουρκία: Η ειλικρινής διάθεση θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη και συνέχεια

53

Συνέντευξη υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βοστώνη. 

Σειρά συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας, του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου, με «ανθρώπους της γνώσης, της σοφίας, της σκληρής δουλειάς», έχει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Βοστώνη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Επίσης, είναι προγραμματισμένο ο υπουργός Εξωτερικών να επισκεφτεί το ελληνικό Γενικό Προξενείο που αποτελεί ένα πραγματικό φάρο για του Έλληνες Αποδήμους, ενώ αύριο θα έχει σειρά από παρουσιάσεις στα μεγάλα εκπαιδευτικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Βοστώνης, το Tufts και το Harvard για να παρουσιάσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ομογένειας στη Βοστώνη, ο κ. Γεραπετρίτης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Έλληνες ομογενείς, στην ελληνική Διασπορά. «Τιμά την πατρίδα, τιμά τη χώρα μας, ιδιαίτερα στη Μασαχουσέτη, στη Βοστώνη, όπου το ελληνικό στοιχείο όχι απλώς εκπροσωπεί επάξια τη χώρα μας, αλλά είναι και ένα πολύ ισχυρό δυναμικό, το οποίο είναι ο γνήσιος εκφραστής της ελληνικής δημιουργίας, της ελληνικής ιστορίας, της ικανότητάς του να φτιάχνει, να δημιουργεί, να καινοτομεί. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσα πολλά επιτεύγματα έχουν καταφέρει οι Έλληνες της Διασποράς στην περιοχή αυτή» σημείωσε.

Με την ευκαιρία αυτή, επισήμανε ότι προερχόμενος από την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ, τη Γενική Συνέλευση στην οποία παρέστη η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό, είχε την ευκαιρία να κάνουμε μια σειρά από υψηλού κύρους συναντήσεις, με περισσότερες από 20 χώρες διμερώς, με διεθνείς οργανισμούς, να υποστηρίξουμε σε τριμερείς συνεργασίες τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με πολύ σημαντικούς εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και στον κόσμο, να ενισχύσουμε και να εδραιώσουμε τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, την οποία έχει ήδη καλλιεργήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία, νομίζω, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα πυκνό ελληνικό ακροατήριο της Διασποράς, σε εκδήλωση της Ομογένειας με πολύ κόσμο, με πολύ θετική διάθεση και με μεγάλη αισιοδοξία» προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες μας στις ΗΠΑ ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, θα στηρίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στο εξωτερικό, με χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο διεθνές προσκήνιο, με τις οποίες η χώρα μας έχει προάγει τη στρατηγική συνεργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, να επισημάνω τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διεύρυνση της ΕΕ και ειδικά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ένταξη των χωρών που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2003 στην Θεσσαλονίκη και σήμερα παίρνει μία νέα ώθηση» διαμήνυσε.

Εστιάζοντας σε ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, κατέγραψε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, στο Κόσοβο, αλλά και σε άλλες χώρες όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι αρωγός των χωρών αυτών, όμως και οι χώρες αυτές, και ειδικώς η Αλβανία, θα πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται πέρα από θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες προάγει το ευρωπαϊκό δίκαιο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μία περίοδο στην οποία είχαμε μία σχετική δυσκολία να μπορούμε να επικοινωνούμε δημιουργικά, έχουμε εδραιώσει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, έχουμε δύο κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολύ νωπή εντολή από τα εκλογικά σώματα και έχουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσουν σε συζητήσεις.

«Για μας είναι σημαντικό, σε πρώτο επίπεδο, να μπορέσουμε να παρατείνουμε το χρόνο, όσο το δυνατόν, της περιόδου ησυχίας και καταλλαγής στην περιοχή μας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό το ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με την απέναντι πλευρά χωρίς κάθε φορά που υπάρχει η οποιαδήποτε διαφορά ή διχογνωμία να προκαλείται και κρίση. Θα υπάρξουν μία σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες, όπως είναι η πολιτική προστασία, συνέπεια και της σημαντικής κλιματικής κρίσης που εμφανίζεται στη Μεσόγειο και η οποία ταλανίζει όλες τις χώρες περί τη Μεσόγειο και, βεβαίως, την Ελλάδα και την Τουρκία. Και, κάποια στιγμή – η οποία όμως δεν είναι του παρόντος – να δούμε και τη μείζονα διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Όλα αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη. Η ειλικρινής διάθεση θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέπεια και με συνέχεια. Και ιδίως, βεβαίως, να μην ξεχνάμε τη θεμελιώδη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι η Κύπρος μας, η Κύπρος η οποία για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται και ήταν παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας και του Πρωθυπουργού μας προς την κατεύθυνση της συνέχειας των συζητήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει μία λύση βιώσιμη, στο πλαίσιο ακριβώς των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της τοποθέτησης ειδικού απεσταλμένου» σημείωσε.

Εν συνεχεία, ανέδειξε τον ρόλο της ομογένειας και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα τους.

Αναφερθείς στη δυνατότητα να ψηφίζουν και οι ομογενείς, ο υπουργός είπε πως δεν ήταν μία οφειλή, ήταν ένα χρέος, το οποίο είχαμε απέναντι στην ελληνική μας Διασπορά. «Ο πρώτος νόμος που ήρθε από τη νέα Κυβέρνηση ήταν ακριβώς για να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. Προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Θέλω να το πω, και το λέω από βάθους καρδίας ότι η ελληνική Ομογένεια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να το κινητοποιήσει. Οι Έλληνες στη μητρόπολη και οι Έλληνες ανά τον κόσμο είναι ένα ενιαίο κεφάλαιο, το οποίο θα δουλέψουν για την ευημερία της πατρίδας» σημείωσε.

Τέλος, απευθυνόμενος στην ομογένεια, είπε πως είναι πρεσβευτές της Ελλάδας, οι της πατρίδας μας παγκοσμίως και τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιήσετε όλες σας τις δυνάμεις για να προωθήσετε στην πράξη τα εθνικά μας συμφέροντα. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να μείνουν ενωμένοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτήν την ενότητα ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προωθήσετε πρώτον, αυτές τις ιδέες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις πόλεις και στις χώρες που βρίσκεται ο καθένας. Δεύτερον, παρακαλώ κρατήστε τους συνδέσμους σας με την Ελλάδα. Κρατήστε την Ελλάδα στις καρδιές και τις ψυχές σας. Θα μείνουμε ενωμένοι, γιατί πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».


Πηγή