DW – ΣΥΡΙΖΑ: Aναστροφή της παρακμής ή διάσπαση

35

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τη νίκη του Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο «ουρανοκατέβατος» νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, απασχολεί για μία ακόμη ημέρα τον γερμανικό Τύπο. «Ο άνθρωπος που φέρνει τη νέα ελπίδα έρχεται από το πουθενά», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).

«Ο Sunnyboy, που μέχρι πρότινος ζούσε στο Μαϊάμι, είναι εμφανίσιμος, έχει ένα χαμόγελο που σε γοητεύει και […] μια φιγούρα μοντέλου. Ακόμη, παραδέχεται ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του […] – πράγμα διόλου αυτονόητο στην Ελλάδα, μία έντονα ορθόδοξη χριστιανική χώρα που εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών».

«Πάντως, ο Κασσελάκης δεν έχει τίποτα να επιδείξει όσον αφορά σοσιαλιστικές αντιλήψεις, αντιθέτως», συνεχίζει το γερμανικό δίκτυο. «Προσφάτως ο Κασσελάκης εμφανίστηκε ως θαυμαστής του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί μία “άριστη σχέση” από το 2012 και για τον οποίο τρέφει “μεγάλο σεβασμό”. Ορισμένοι εκτιμούν πως ο Κασσελάκης περίμενε κάποιο πολιτικό αξίωμα από τον Μητσοτάκη, ωστόσο κάτι τέτοιο προφανώς και δεν συνέβη. Πριν από δύο χρόνια συνάντησε τον Τσίπρα, ο οποίος βρήκε χρόνο να τον ακούσει. “Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν εσένα”, του είχε πει ο Τσίπρας και του είχε προσφέρει μια θέση στη λίστα υποψηφίων – αν και χωρίς προοπτική – για τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

[…] Ο Κασσελάκης παραδέχεται ότι δεν έχει κομματική πολιτική εμπειρία, αλλά “εμπειρία στο επάγγελμα και τον δημόσιο βίο”. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την εκλογή του ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ: ο 35χρονος θα μπορούσε να ενσαρκώσει το νέο πολιτικό ξεκίνημα που πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να δουν. Ο Κασσελάκης, ωστόσο, έχει ένα μειονέκτημα που δεν πρέπει να υποτιμάται: πρέπει να αφήσει το στίγμα του ως αρχηγός της αντιπολίτευσης χωρίς να είναι ο ίδιος στο κοινοβούλιο».

Στροφή προς το κέντρο;

Ο Κασσελάκης φαίνεται πως επιθυμεί επιπλέον να ακολουθήσει το αμερικανικό πρότυπο και να στρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Όπως σχολιάζει το RND, «αυτό θα άλλαζε εντελώς τον πολιτικό χαρακτήρα της “Συμμαχίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς”. Είναι αμφίβολο εάν η ισχυρή αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει βαθιές ρίζες στον μαρξισμό, θα συμφωνήσει με αυτό. Ο Κασσελάκης υπόσχεται να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στην εξουσία». Γι’ αυτό και το μεγάλο στοίχημα για εκείνον είναι το «να συσπειρώσει το κόμμα πίσω του, κάτι που αναμένεται αρκετά δύσκολο».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle