Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

34

Τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις απειλές Κασελάκη εναντίον της εσωτερικής αντιπολίτευσης και τις αντιδράσεις της Ομπρέλας, δίνουν το δικαίωμα στο ΠΑΣΟΚ να… ανοίγει σαμπάνιες

Στην Χαριλάου Τρικούπη τρίβουν τα χέρια τους αφού πλέον φαίνεται καθαρά ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας έβαλε με τη σειρά του πάγο στο ενδεχόμενο συνεργασιών. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα δώσει στήριξη σε υποψηφίους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «ο κ. Κασσελάκης προφανώς έκανε μια δήλωση μετά από μια βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε μεταξύ άλλων για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όταν την ίδια στιγμή ο ίδιος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, όσο και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα. Εδώ μιλάμε με δεδομένα στην πολιτική, όχι με λόγια του αέρα» προσθέτοντας με νόημα ότι «ο κ. Κασσελάκης βγήκε, σε ένα βράδυ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε τη σχετική δήλωση υπό πίεση».

Σχετικά με τη συνάντηση του Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, ξεκαθάρισε ότι «ήταν μια συνάντηση αυτοδιοικητικού χαρακτήρα», για να διευκρινίσει -με βιτριολική διάθεση- πως ενόψει και του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι «κεντρικές συμφωνίες κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν γιατί υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν ξέρουμε τελικά τι και ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα».

Είναι προφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ως ώριμο φρούτο χωρίς οι ίδιοι να εμπλακούν στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η άποψη του Χάρη Δούκα ο οποίος μιλώντας στον ANT1 κράτησε αποστάσεις από τα κομματικά χαρακώματα: “Η αυτοδιοίκηση δεν είναι κόμματα, δεν ήρθα για να κάνω μία κομματική καταγραφή, το όλο σχήμα μας είναι αυτοδιοικητικό. Κατεβαίνω υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων και θέλω να μιλήσω για την Αθήνα και τα προβλήματα της πόλης. Για αυτό και απευθύνομαι σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τα θέματα της ασφάλειας είναι πολύ κρίσιμα.”. Κληθείς δε να σχολιάσει την στήριξη που έλαβε από τον Κώστα Ζαχαριάδη, είπε “Ο κ. Ζαχαριάδης προς τιμήν του είχε δηλώσει από την αρχή ότι αν είμαστε στο δεύτερο γύρο θα μας στηρίξει. Τον ευχαριστώ βεβαίως για τη στήριξη, αλλά είναι σαφές ότι εμείς κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και απευθυνόμαστε σε όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους οι οποίοι πιστεύουν ότι η Αθήνα μπορεί να αλλάξει, για να βελτιωθεί η ζωή τους”.

Στο μεταξύ κάνοντας μια αποτίμηση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Θανάσης Γλαβίνας σχολίασε πως «Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι επιβεβαιώνεται μια σταθερή δυναμική και στην αυτοδιοίκηση. Μπορώ να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα δημάρχων, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, από τη Κομοτηνή, Κόρινθο, Ρέθυμνο, στις Σέρρες και αλλού και διεκδικούμε τον δήμο στην Καβάλα, Δράμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ο κ. Δούκας και σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα».

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για τον δήμο Αθηναίων υποστήριξε πως «παρά το ότι ήταν σύντομο το χρονικό διάστημα της υποψηφιότητάς του, ο κ. Δούκας κατάφερε να βάλει μια ατζέντα, γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής του ΕΜΠ, κινητοποίησε πολίτες υπέρ του – όχι απαραίτητα μόνο από το ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Δούκα να παίρνει υψηλό ποσοστό. Κατάφερε να προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει και την ενίσχυση της δυναμικής της παράταξης».

Στην ίδια γραμμή και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης που ισχυρίστηκε ότι “το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο κράτησε τις δυνάμεις του, αλλά και ενισχύθηκε. Κι αυτό το κατάφερε με στελέχη τα οποία ήταν πρωταγωνιστές στον συγκεκριμένο χώρο και τα οποία σηματοδοτούν την στενή σχέση του ΠΑΣΟΚ με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις βαθιές ρίζες του στην κοινωνία. Εμείς είχαμε ξεκάθαρη θέση σε αυτές τις εκλογές, προβάλλοντας δικές μας υποψηφιότητες και στις 13 περιφέρειες. Και παρά το γεγονός ότι πολλοί προεξοφλούσαν πως οι υποψήφιοί μας δεν θα περάσουν τον πήχη, τελικά τα κατάφεραν πολύ καλύτερα”.

Ωστόσο ο κ. Κατρίνης βάζει στο στόχαστρο του το ΚΚΕ για τη στάση που επέλεξε στο δεύτερο γύρο. “Θα θέλαμε όμως σε αυτή τη μετωπική αναμέτρηση να δούμε και το ΚΚΕ να παίρνει θέση, διαφωνώντας με την αποτυχημένη θητεία του κ. Μπακογιάννη και στηρίζοντας ως καλύτερη επιλογή τον κ. Δούκα.

Όχι να νίπτει τας χείρας του. Εμείς επιδιώκουμε μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, με συγκλίσεις πάνω στην ουσία της πολιτικής για την αυτοδιοίκηση και όχι στη βάση της κομματικής πολιτικής και αυτό το παράδειγμα μας το δείχνει ο υποψήφιος μας στον Δήμο Αθηναίων” είπε ο κ. Κατρίνης.

Από την άλλη μεριά ο Χάρης Δούκας και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν μια εικόνα όπου περίπου εμφανίζονται να συνδιαλέγονται και να συμπορεύονται με ένα κόμμα που βρίσκεται σε καθεστώς εμφύλιου πολέμου, κάτι που δημιουργεί σύγχυση στην εκλογική δεξαμενή του Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή