Ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών από τον Κασσελάκη, με «καρότο και μαστίγιο»

62

Να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν τα όσα είπε την Τρίτη, στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, αλλά και να στείλει πολλαπλά εσωκομματικά μηνύματα, επιχείρησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε στο Κερατσίνι, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ήταν ιδιαίτερα έντονα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία οι αντιδράσεις που προκάλεσαν τα όσα είπε -και φυσικά όσα δεν είπε- ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των βιομηχάνων, αλλά και η ευθείες απειλές που εξαπέλυσε εναντίον της εσωκομματικής μειοψηφίας, προκάλεσαν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Βλέποντας ότι οι δύο παραπάνω υποθέσεις δεν πέτυχαν το επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα, αποφάσισε να απευθυνθεί στα στελέχη και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, από το Κερατσίνι. Η επιλογή της γειτονιάς, καθόλου τυχαία. Πρόκειται για ένα «προπύργιο» της Κουμουνδούρου, το οποίο έχασε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, όμως το κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση στις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Το «μαστίγιο» προς τη μειοψηφία…

Παράλληλα, επέλεξε να βρεθεί στη Β΄Πειραιά την ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας, αλλά και την παραμονή της επετείου της μάχης της Ηλεκτρικής – κίνηση που μόνο τυχαία δεν ήταν.

Προφανώς και αποτέλεσε ένα άνοιγμα προς τους αριστερούς ψηφοφόρους, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή μειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για μια άσκηση εσωκομματικής ισορροπίας.

Μάλιστα, απαντώντας σε μια «τυχαία» ερώτηση από το κοινό, για τα «αριστερόμετρα» που βγάζουν κάποιοι σύντροφοι του. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η επιλογή του ερωτώμενου να καταλογίσει αυτή την τακτική στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΚΚΕ, αγνοώντας ή ηθελημένα αποκρύπτοντας, πως η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που αποτελούν τη μειοψηφία προέρχονται είτε από το λεγόμενο ΚΚΕ «εσωτερικού», είτε από τη νεολαία Συνασπισμού.

Όπως και να έχει, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε την «πάσα» -διότι περί πάσας μιλάμε- και έστειλε το μήνυμα προς την κατεύθυνση των διαφωνούντων. «Αλλά, περιμένετε, αλλά ποια είναι η πλάκα στο οποίο αυτό που λες τώρα; Το ότι να βγάλεις αριστερόμετρο και να το βάλεις σε κάποιον άλλο είναι δεξιά πρακτική. Είναι δεξιά πρακτική το να βουλώνεις το στόμα του άλλου», πρόσθεσε.

«Άρα πως απαντάω σε εκείνους; Βγάζω το δικό μου αριστερόμετρο και το κρατάω στην τσέπη μου. Δεν τους το δίνω το αριστερόμετρο μου, γιατί αυτό πάει να πει Αριστερά», συμπλήρωσε στη συνέχεια, επιχειρώντας να δείξει πως ο ίδιος είναι ο «αυθεντικός» αριστερός και όσοι του καταλογίζουν δεξιά πολιτική και τακτική, είναι οι πραγματικοί δεξιοί.

…και το «καρότο»

Την ίδια, πάντως, στιγμή που ανέβασε για ακόμα μια φορά την ένταση με τα «αριστερόμετρα» και τις αναφορές περί ανανέωσης των ψηφοδελτίων -που βάσει καταστατικού δεν μπορεί να καταρτίσει από μόνος του- προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Αν και όλοι γνωρίζουν πως το επερχόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -όταν βέβαια διεξαχθεί- θα αποτελέσει μια μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στη νέα ηγεσία και τη μειοψηφία -όσους, τέλος πάντως, μείνουν στο κόμμα ως τότε-, εκείνος προσπάθησε να πείσει ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση.

Σημείωσε ότι το Συνέδριο δεν θα είναι πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά για την κοινωνία – κάτι που δύσκολα μπορεί να πιστέψει οποιοσδήποτε έχει έστω και μικρή επαφή με την καθημερινότητα της Κουμουνδούρου.


Πηγή