ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα χαμόγελα μετά από καιρό και το μήνυμα ενότητας του προοδευτικού κόσμου

61

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να προσπεράσουν το μήνυμα του προοδευτικού κόσμου, ο οποίος έδειξε να συσπειρώνεται γύρω από τους υποψηφίους που στηρίχθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Χαμόγελα έφεραν στην Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα σε Θεσσαλία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλάνδρι, καθώς διακρίνουν τις πρώτες «ρωγμές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά από μια ολόκληρη πενταετία.

Παράλληλα, όμως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να προσπεράσουν το μήνυμα του προοδευτικού κόσμου, ο οποίος έδειξε να συσπειρώνεται γύρω από τους υποψηφίους που στηρίχθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Θα μπορούσε κάποιος κακόβουλος να πει ότι στην Κουμουνδούρου πανηγυρίζουν με «ξένα κόλυβα» και πιο συγκεκριμένα με εκείνα της Χαριλάου Τρικούπη. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι οι νίκες αυτές σε Θεσσαλία, με τον Δημήτρη Κουρέτα, στην Αθήνα με τον Χάρη Δούκα και στη Θεσσαλονίκη, με τον Στέλιο Αγγελούδη, δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν οι οργανώσεις είχαν τρέξει έτσι και στις εθνικές εκλογές, το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα καλύτερο», σχολίαζε την ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Όμως, η τοποθέτηση αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλη μάχη για τις επιτυχίες αυτές και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί. Ούτε καν εκείνοι που ευνοήθηκαν (Χάρης Δούκας-Στέλιος Αγγελούδης) από αυτή την κινητοποίηση του κόσμου της Κουμουνδούρου και δεν φρόντισαν να που ένα «ευχαριστώ».

Όπως και να έχει, είναι σαφές ότι τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν την πρώτη -μικρή, έστω- ήττα της Νέας Δημοκρατίας μετά από πολλά χρόνια. Και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να επικρατούν χαμόγελα, έστω και αν δεν πιστώνεται εκείνος το αποτέλεσμα.

Το μήνυμα της βάσης

«Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη», ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα για το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε απόλυτα το μήνυμα που έστειλαν οι προοδευτικοί πολίτες και φρόντισε να το εξωτερικεύσει. Διότι η βάση των δύο κομμάτων, φαίνεται να είναι πολύ πιο μπροστά από ότι η ηγεσίες και οι μηχανισμοί σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, ζητώντας συγκλήσεις εδώ και τώρα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η νίκη του χώρου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάτι τέτοιο δεν δείχνει εφικτό στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, αυτό που έδειξαν ξεκάθαρα οι προοδευτικοί πολίτες είναι ότι επιζητούν την κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σε πρώτη, τουλάχιστον, φάση.


Πηγή