Βίτσας: Θα προέτρεπα τον Κασσελάκη στο Κεφάλαιο του Μαρξ ή του Πικετί

101

«Αν στο συνέδριο γινόταν μια τέτοια συζήτηση και αποφασιζόταν ότι το κεφάλαιο δεν έχει αντίθεση με την εργασία, εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να είμαι σε ένα τέτοιο κόμμα» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, την φράση του κ. Κασσελάκη ότι “η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο”.

«Η φράση είναι λαθεμένη σε σχέση με το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται μια αριστερή και ήθελα να προσθέσω και κεντροαριστερή δύναμη, όποιος διαβάσει τα κείμενα ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, θα δει ότι κινεί τον κόσμο η αντίθεση στον καπιταλισμό κεφαλαίου και εργασίας. Άρα εμείς είμαστε υπέρ της εργασίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ του κεφαλαίου. Άρα είναι λάθος εξαρχής. Δεν είναι εύκολο πλέον να συνεχιστεί η συζήτηση. Εγώ θα τον προέτρεπα, για παράδειγμα, όπως κάναμε στα φοιτητικά μας χρόνια, στη σελίδα τάδε του Κεφαλαίου του Μαρξ ή στη σελίδα τάδε του Κεφαλαίου του σύγχρονου βιβλίου του συντρόφου Πικετί. Άρα, και τώρα στο συνέδριο θα μπορούσε να συζητηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας» σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που αποφασιζόταν κάτι διαφορετικό όσο αφορά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο «θα κουνούσε το μαντήλι ή θα του το κούναγαν».

«Δεν θέλω να έχω σχέση με ένα κόμμα, το οποίο για παράδειγμα έχει μία από τις βασικές του αρχές, την δράση υπέρ του κεφαλαίου» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανή η διάσπαση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την φράση του προέδρου του, ότι θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων όσοι υπονομεύουν την ενότητα της ΚΟ, ο κ. Βίτσας τόνισε «ο σύντροφος Στέφανος μιλάει σε ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά στη ζωή τους και δεν φοβούνται».
«Δηλαδή θεωρούν ότι όταν έχουν μια άποψη οφείλουν να την πουν, μπορεί να είναι μειοψηφία, δεκτό αυτό αλλά απειλές δεν δέχονται. Για να είμαστε ξεκάθαροι σε σχέση με αυτό το πράγμα. Και δεν είναι το μεγαλύτερο πράγμα για εμένα, για παράδειγμα, το αν θα είμαι σε ένα ψηφοδέλτιο ή δεν θα είμαι. Για μένα το μεγαλύτερο πράγμα θα είναι αν συμμετέχω σε ένα κοινωνικό αγώνα ή όχι. Φαντάζομαι και για τον Στέφανο» προσέθεσε ο κ. Βίτσας.Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η προειδοποίηση του κ. Κασσελάκη αποτελεί απειλή, ο κ. Βίτσας είπε «όταν λέει κάποιος ότι όποιος κάνει τούτο και το άλλο δεν μπορεί να είναι στα ψηφοδέλτια, δεν είναι απειλή; Απειλή είναι. Δεν είναι σωστό. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αν η ερώτηση γινόταν τώρα, θα ήταν διαφορετική η απάντηση».

Όσο αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα της χθεσινής μέρας, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα είναι δύο τα βασικά συμπεράσματα. Το ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα της αποχής.
«Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, αν συνεχίσει, θα το βρίσκουμε μπροστά μας, στην κοινωνία συνεχώς. Και το δεύτερο, ιδιαίτερα τώρα, αυτό που είναι πάρα πολύ φανερό από το χθεσινό αποτέλεσμα, ότι η πολιτική αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη δέχθηκε ένα ηχηρό ράπισμα. Αυτά τα δύο είναι τα πιο ισχυρά. Κατά τ’ άλλα, όπως έλεγε και ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι» συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «αποδείχτηκε ότι όταν οι προοδευτικές δυνάμεις καταφέρνουν και συνεργάζονται και έχουν ενιαίο στόχους και ενιαία δράση, τότε μπορούν να έχουν μεγάλες νίκες απέναντι στη συντηρητική πολιτική δύναμη που στην Ελλάδα είναι η Νέα Δημοκρατία».
Ως προς το κατά πόσο μπορεί στις επερχόμενες Ευρωεκλογές να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν είναι δυνατόν για τους εξής λόγους.
«Έχουμε μεγάλες διαφορές και προγραμματικές όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας και τη δράση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αλλά εκείνο που μπορούμε να έχουμε, για παράδειγμα στις Ευρωεκλογές είναι το βασικό μέτωπο και των δύο αυτών πολιτικών δυνάμεων να είναι η πολιτική και η ίδια η Νέα Δημοκρατία» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «κάθε κόμμα θα πρέπει να δείχνει την πολιτική του, τις επιδιώξεις του προς τον κύριο αντίπαλο που στην Ελλάδα σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία».
«Δεν βλέπω ότι είναι ώριμος ο καιρός και θέλω να είμαι τελείως καθαρός. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να είναι ποτέ ώριμος ο καιρός ώστε να υπάρχει μια τέτοιου είδους ενότητα, δηλαδή ενότητα προγραμματική, πολιτικό-ιδεολογική ή ενός κοινού πολιτικού σχεδίου» τόνισε.

«Αυτό που προσπαθούν όλοι να κάνουν είναι την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να την κάνουν σιγουριά και απτή πραγματικότητα στους κοινωνικούς αγώνες και στην ίδια την κοινωνία. Ο καθένας θα πρέπει να δει πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα. Είναι για μένα μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι δεν έχουν συνεδριάσει τα πολιτικά όργανα, ιδιαίτερα η Πολιτική Γραμματεία. Λένε θα συνεδριάσει σε δύο μέρες, αλλά ήδη έχουν περάσει μήνες σε σχέση με αυτό. Είναι συγχρόνως και μεγάλο πρόβλημα ότι δεν επικεντρωνόμαστε σαν ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, την ακρίβεια, τους μισθούς, τις συντάξεις. Εμείς σε λίγο χρονικό διάστημα θα πρέπει να βγάλουμε την άποψή μας, πόσο θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και η κατώτατη σύνταξη. Γίνονται συζητήσεις αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ; Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν το ξέρω» ανέφερε ο κ. Βίτσας, ενώ επεσήμανε πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα στις εθνικές εκλογές ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε ένα σαφές πολιτικό σχέδιο.

Απαντώντας εάν υπάρχει πολιτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «υπάρχει μια εκφώνηση προς μια μελλοντική πολιτική πρόταση».


Πηγή