Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Κάιρο

25

Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό, με πρωτοβουλία του προέδρου Αλ Σίσι.

Σε διπλωματικό μαραθώνιο βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός προκειμένου η Αθήνα να βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις γύρω από το Μεσανατολικό ως παράγοντας ειρήνης. Αυτή θα είναι και η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας στη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα προσέρχεται στη Σύνοδο, στηρίζοντας διαχρονικά τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη επισημάνει με δημόσιες παρεμβάσεις του ότι η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή την νέα έκρηξη στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. «Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, αλλά και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας».

Αυτό θα πει και στο Κάιρο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίση.

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη συγκυρία όπου στην ευρύτερη γειτονιά μας απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι, ενώ εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, όπως είπε, και με κύριο μέλημα αυτή την στιγμή την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χαρακτήρισε επιβεβλημένο να μην επεκταθεί η σύρραξη και ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων και τόνισε ότι αυτό θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε ήδη και με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για τερματισμό της βίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι τη γραμμή που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον όπου είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε.

Μέχρι στιγμής, οκτώ χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, μεταξύ των οποίων:

  • Μπαχρέιν
  • Κύπρος
  • Αίγυπτος
  • Γερμανία
  • Ιταλία
  • Ιαπωνία
  • Κουβέιτ
  • Νότια Αφρική

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις εξής χώρες: Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Γαλλίας, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.


Πηγή