ΣΥΡΙΖΑ: Το «πολεμικό» κλίμα, οι τρεις σωματοφύλακες και η σιωπή Τσίπρα

71

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Τις τελευταίες μέρες μύριζε «μπαρούτι» στην Κουμουνδούρου. Από τη μία η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα και η αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου, από την άλλη τα σενάρια για αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η δημιουργία νέου κόμματος, οι φήμες έλεγαν ότι κάτι τρέχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι φήμες έγιναν πραγματικότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω social media τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη, δημιουργώντας «πολεμικό» κλίμα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίστηκε στα δύο με πρώην και νυν συντρόφους να βγάζουν τα μαχαίρια: από τη μια αυτοί που στήριξαν τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη αυτοί που αμφισβήτησαν έντονα τις κινήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο -μέχρι το επόμενο- επεισόδιο στο σήριαλ ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κοινή «εμφάνιση» των Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Αλέξη Χαρίτση. Τα τρία στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπασαν τη σιωπή τους και σε δήλωσή τους ζητούν με έκτακτη κοινή ανακοίνωση άμεση σύγκλιση Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες νωρίτερα αίσθηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να αποχωρήσει ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Η αρχή του σήριαλ βέβαια είχε ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης.

Η απάντηση των διαγραμμένων

Όπως ήταν αναμενόμενο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους τρεις διαγραμμένους, με τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη να απαντούν στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Λυπάμαι, αυτός ο χώρος κινδυνεύει από γελοιοποίηση» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε «μη δίνετε σημασία, δεν αξίζει τον κόπο. Η αριστερά θα συνεχίσει με ή χωρίς αυτούς». Όσο για τον Νίκο Φίλη έγραψε «την ιδιότητά μου δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο Κασσελάκης».

Η αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την ανάκληση των διαγραφών.

«Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά. Απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την ανάκληση των διαγραφών αυτών» τόνισαν σε ανακοίνωσή της.

Στήριγμα προς Κασσελάκη

Την ίδια ώρα δεν ήταν λίγοι αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη για τις διαγραφές. Ο Παύλος Πολάκης, έγραψε στα social media «Προχωράμε πρόεδρε. ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ (ΞΑΝΑ) ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!».

Η Εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, με δηλώσεις της, τόνισε ότι «μέχρι χθες το βράδυ ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με μια εξάντληση υπομονής και ανοχής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Λίγες ώρες αργότερα σε τηλεοπτική της εμφάνιση δήλωσε: «Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές» και συμπλήρωσε«έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος».

Το «καρφί» του Τσακαλώτου

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και με ανάρτησή του στα social media τόνισε: «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή».

Η σιωπή Τσίπρα

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάσπαση, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός τις τελευταίες ημέρες, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν την παρέμβασή του.

Η επόμενη ημέρα

Πλέον, το μεγάλο θέμα είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και, όπως όλα δείχνουν, το επόμενο κεφάλαιο θα γραφτεί την Πέμπτη 26/10 όταν και θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.


Πηγή