Ο Μητσοτάκης αναχώρησε για Κίνα: Τα ραντεβού και οι στόχοι του ταξιδιού

56

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σημαντική δεδομένου ότι επαφές Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων δεν είναι ιδιαίτερα τακτικές

O Κυριάκος Μητσοτάκης αργά το βράδυ της Τετάρτης αναχώρησε για το μακρύ ταξίδι του για την Κίνα, όπου την Παρασκευή θα έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας της χώρας.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, μεσούντος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, γιατί οι επαφές Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων δεν είναι ιδιαίτερα τακτικές σε αυτή τη φάση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά ο πρωθυπουργός θα μείνει μόνο μια μέρα στο Πεκίνο και δεν θα επισκεφθεί μια μεγάλη εξαγωγική έκθεση στη Σαγκάη, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Ενας από τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να καταστεί η Αθήνα διπλωματική και οικονομική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ετσι, το επικείμενο ταξίδι στην Κίνα μπορεί να ιδωθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που άρχισε να εφαρμόζεται με την επίσημη επίσκεψη εδώ του ινδού πρωθυπουργού και αναμένεται να συνεχιστεί με τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Νότια Κορέα – πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να μεταβεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σεούλ τον χειμώνα.


Πηγή