Σχοινάς για περιστατικά αντισημιτισμού: «Το μίσος δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

28

«Το “ποτέ ξανά” είναι τώρα», σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα (05/11), ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει δει αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού, σε επίπεδο που θυμίζει κάποιες από τις πλέον σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Το μίσος δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το “ποτέ ξανά” είναι τώρα».

«Η Ένωση στέκεται στο πλευρό των εβραϊκών κοινοτήτων της», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα περιστατικά αντισημιτισμού που έχουν καταγραφεί στη «Γηραιά Ήπειρο», μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

«Παρατηρούμε αναζωπύρωση αντισημιτικών περιστατικών και ρητορικής στην Ένωση και όλον τον κόσμο: Βόμβες μολότοφ σε συναγωγή στη Γερμανία, αστέρια του Δαβίδ σε κτήρια κατοικιών στη Γαλλία, εβραϊκό νεκροταφείο βεβηλώθηκε στην Αυστρία, εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές δέχθηκαν επίθεση στην Ισπανία, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα μίσους κατά των Εβραίων», σημείωσε η Κομισιόν, καταδικάζοντας «αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις με τον εντονότερο τρόπο». Ακόμη, επεσήμανε ότι αυτές οι ενέργειες είναι «ενάντια σε όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη, ενάντια στις βασικές μας αξίες και τον τρόπο ζωής μας».

«Τέτοιου είδους περιστατικά καθίσταται απέναντι στο μοντέλο της κοινωνίας που εκπροσωπούμε: ένα μοντέλο που βασίζεται στην ισότητα, τη συμπερίληψη και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί. Κανείς δεν πρέπει να ζει με τον φόβο των διακρίσεων ή της βίας λόγω της ταυτότητας ή της θρησκείας του. Η Ένωση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ευημερία όλων των κοινοτήτων της, εθνοτικών, θρησκευτικών ή άλλων».

Τα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση περιστατικών μίσους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «πρέπει να απωθήσουμε την άνοδο του αντισημιτισμού, καθώς και την άνοδο του αντιμουσουλμανικού μίσους που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο δεν έχει θέση στην Ευρώπη.

Ήδη έχουμε ισχυρά “εργαλεία” στην κατοχή μας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ποινικοποιεί τη δημόσια υποκίνηση μίσους και βίας και καθορίζει κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους».

Σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη, η Κομισιόν προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. «Ήδη έχουμε αυξήσει τη χρηματοδότηση της Ένωσης για την προστασία των χώρων λατρείας και άλλων και εργαζόμαστε για να διαθέσουμε περισσότερη υποστήριξη.

Παράλληλα, εντείνουμε την επιβολή της νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε αντισημιτικό ή αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για τρομοκρατικό περιεχόμενο, ρητορική μίσους ή παραπληροφόρηση», επισημάνθηκε.


Πηγή