Η «εβδομάδα των παθών» ξεκινάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Ο δύσκολος δρόμος μέχρι το κρίσιμο Σαββατοκύριακο

36

Τα «μαχαίρια» τους για τη τελική (;) σύγκρουση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου, ετοιμάζουν «προεδρικοί», «Ομπρέλα» και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς η προμηνύεται μια «μάχη» που είχαν χρόνια να ζήσουν στην Κουμουνδούρου.

Εδώ και εβδομάδες είναι φανερό ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε μέχρι και τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση. Η νέα ηγετική ομάδα είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να συνυπάρξει με την «Ομπρέλα» και η τελευταία, είναι σαφές πως δεν θέλει να παραμείνει σε ένα κόμμα που θα έχει τη μορφή που η πρώτη οραματίζεται.

Επίσης, μπορεί να μην εκφράζεται δημόσια, όμως όλοι γνωρίζουν πως ιδανικά, η πλευρά Κασσελάκη δεν θα είχε πρόβλημα αν αποχωρούσαν και τα στελέχη που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ και εκείνα, με τη σειρά τους, θα αισθάνονταν τεράστια ανακούφιση αν απομπλέκονταν άμεσα από τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε απλά ελληνικά, η κατάληξη είναι προδιαγεγραμμένη και γρήγορα, μάλλον, θα οδηγήσει στη διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θυμίζει -εν μέρει- τα όσα διαδραματίζονταν το 2010, πριν από την αποχώρηση της λεγόμενης «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμού, που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, υπό την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη.

Πρόσωπα που θυμούνται και μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών είχαν πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα της εποχής, υποστηρίζουν ότι και τότε, κάπως έτσι είχαν κυλήσει τα πράγματα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτουργούσαν δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός και ήταν καθαρό ότι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν. Μάλιστα, το «διαζύγιο» εκείνο επισημοποιήθηκε στην ανώτατη κομματική διαδικασία, το Συνέδριο του Συνασπισμού, με την αποχώρηση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».

Μάλιστα, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα η εφημερίδα «Εποχή», με θέμα «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών», τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν πως και το 2010, η ομάδα που αποχώρησε από τον Συνασπισμό, οργάνωνε συχνά τέτοιες εκδηλώσεις, όπου γίνονταν σαφής η πολιτικής της τοποθέτηση από την τότε πλειοψηφία του κόμματος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι θα δώσει το σήμα για το πως θα κινηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τόσο η «Ομπρέλα», όσο και τα στελέχη που έχουν αναφορά στην Έφη Αχτσιόγλου, καθώς στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και στελέχη της δικής της ομάδας, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου και ο καθηγητής της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανακόπουλος.

Η σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή μοιάζει αναπόφευκτη και όλα δείχνουν ότι από το βράδυ της Κυριακής και μετά, θα ανοίξει ο κύκλος των μαζικών αποχωρήσεων από την Κουμουνδούρου, που δεν αναμένεται να είναι στιγμιαίος, αλλά θα έχει διάρκεια και ορίζοντα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή