Γεραπετρίτης: «Εξετάζουμε τρόπους για την απευθείας μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης»

30

«Η Ελλάδα παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη τεράστιας κρίσης, σε μία περιοχή, με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, τη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της 35ης ολομέλειας ευρωπαϊκής περιφέρειας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Γαλλοφωνίας.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ ανησυχητική περιφερειακή συγκυρία. Η Ελλάδα είναι στην άμεση γειτονία δύο μεγάλων συγκρούσεων. Καταδικάσαμε απερίφραστα κάθε μορφής τρομοκρατία, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μας για την τραγική απώλεια τόσων αθώων ζωών.

Υπογραμμίσαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να λάβει χώρα μέσα στα όρια του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως, του ανθρωπιστικού Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με έναν πόλεμο που διεξάγεται στην ήπειρό μας, στην Ουκρανία και που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα στη γειτονιά μας. Αποτελεί έναν πόλεμο, που έθεσε υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές αξίες, τις οποίες υπερασπίζεται η γαλλόφωνη, όπως και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «η εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε μία ισχυρή υπόμνηση ότι πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες πορευόμασταν έως τώρα δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Αυτό υποδηλώνει τον σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας. Τονίσαμε ότι μία τρομοκρατική οργάνωση σαν τη Χαμάς, δεν μπορεί να εκπροσωπεί και να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό».

«Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλάμβαναν την καταδίκη της τρομοκρατίας, τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαύλων, την απελευθέρωση των αμάχων ομήρων, τη μη στοχοποίηση των αμάχων και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση της κρίσης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, αναχώρησε αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Σινά και εν τέλει στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου στη συνέχεια θα διοχετευθεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», προσέθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, όσο υφίσταται ανάγκη. Παράλληλα, εξετάζουμε από κοινού με τους εταίρους μας τρόπους για την απευθείας μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης», γνωστοποίησε.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παύση των εχθροπραξιών, προκειμένου αυτή η βοήθεια να φθάσει εγκαίρως, αλλά να φτάσουμε και σε μία βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Τις επόμενες ημέρες, σκοπεύω να μεταβώ στο Παρίσι, ώστε να συζητήσω για το συντονισμό αυτών των δράσεων».


Πηγή