Η διείσδυση Μητσοτάκη στο Κέντρο και ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός

30

Πώς ο πρόεδρος της ΝΔ κατάφερε να συνδέσει δύο διαφορετικές πολιτικές εκδηλώσεις και να στείλει το δικό του μήνυμα, περνώντας αβρόχοις ποσί το ποτάμι από τα δεξιά προς το Κέντρο .

Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση στο Κέντρο Μείζονος Ελληνισμού, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδιοίς όμασι τη διεισδυτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πολυδιασπασμένο κεντρώο χώρο. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου, μία κατ’ εξοχήν ευρωπαΐστρια και οραματική πολιτικό, με μεταρρυθμιστικό οίστρο και με διαρκή προσήλωση στην υλοποίηση ρεαλιστικών πολιτικών, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τόπο, μακριά από μικροπολιτική και κάθε μορφής λαϊκισμό.

Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να συνδεθεί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά εδώ και πολύ καιρό έχει απλώσει τα δίχτυα της ΝΔ προς το χώρο του κέντρου, αναδεικνύοντας τα υγιή χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πολιτικού φάσματος. Η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαι εκπρόσωπος του Σημίτη αλλά ο Κασσελάκης να διαβάσει ιστορία για το ποιος χρέωσε τη χώρα!», δείχνει την ακριβή στάση της γαλάζιας παράταξης που κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από το παλαιό ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο παράλληλες εκδηλώσεις επιβεβαίωσαν στην πράξη αυτό που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα. Ότι, δηλαδή, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια σε κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική σκηνή, με ένα μοναδικό, μάλιστα, χαρακτηριστικό: Ότι έχει αποκτήσει ρίζες όχι μόνο στον κεντροδεξιό χώρο, αλλά και στο λεγόμενο «κέντρο».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, κατ’ επανάληψη έχει θέσει ως κεντρικό διακύβευμα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της χώρας με την πολιτική και τις επιλογές του. «Μία παράταξη που εκτείνεται από την κεντροδεξιά έως το κέντρο και «αγκαλιάζει» όλες τις εκσυγχρονιστικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου», είναι η στρατηγική της παράταξης, όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη τα οποία προσθέτουν ότι την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό που υπάρχει.

Παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρωγμές για τον συγκεκριμένο προσανατολισμό, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της κοινής γνώμης. Γι’ αυτούς τους λόγους αρκετοί στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «παρέλαση πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».


Πηγή