Τι κερδίζει η ΝΔ από τον εμφύλιο του ΣΥΡΙΖΑ και την αφωνία του ΠΑΣΟΚ;

79

Στο Μέγαρο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους και με τον εμφύλιο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και με την κόντρα ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ με αφορμή την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αναδεικνύονται σε μεγάλοι χορηγοί της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη αφού οι αλλεπάλληλες αστοχίες της αντιπολίτευσης σε επίπεδο στρατηγικής αυξάνουν συνεχώς την διαφορά της Πειραιώς από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με φόντο και τις αλλεπάλληλες «εκρήξεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν ελεύθερη πτώση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάποιοι, μάλιστα, από τους δημοσκόπους που συνομιλούν με το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπουν ότι μετά το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί η πολυθρύλητη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και να μπει και επισήμως σε ρότα διάσπασης το κόμμα, τα ποσοστά του είναι πιθανό να πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%. Κάτι, που κατά τις ίδιες πηγές, θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερο κύμα εσωστρέφειας και φυγής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

«Έχουμε από τη μία πλευρά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία τη διεισδυτικότητά του στο λεγόμενο πολιτικό κέντρο και από την άλλη έναν νεοεκλεγέντα αρχηγό, ο οποίος όχι απλώς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ενωτική πορεία του κόμματός του, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως αιτία ή αφορμή για διάσπαση και κατακερματισμό των δυνάμεών του» σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Τα στελέχη της Πειραιώς προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου να μείνουν στο πολιτικό περιθώριο τόσο ο Στεφ. Κασσελάκης όσο και ο Παύλος Πολάκης αλλά και όσοι συμμερίζονται τον τρόπο πολιτεύεσθαι και τις απόψεις του τελευταίου. Κάτι που, όπως λένε, απομακρύνει τον Κασσελάκη από την διακηρυγμένη, τις πρώτες μέρες της εκλογής του, πρόθεσή του να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Ενδεικτική των αναλύσεων που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης: «Υπάρχει εμμονή μίας ομάδας η οποία θέλει να διοικήσει σήμερα και να κυριαρχήσει αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται σε ένα κομμάτι της βάσης που φαίνεται να αποχωρεί αυτή τη στιγμή και είναι οι λαϊκές δυνάμεις του παλαιού, κραταιού ΠΑΣΟΚ», εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του (Σκάϊ).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως, αισθάνονται ικανοποιημένοι και για έναν ακόμα λόγο. Διότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη, παρά τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλει όλο το τελευταίο διάστημα, δεν έχει κατορθώσει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, να συλλέξει σημαντικά οφέλη από την κατακρήμνιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη ο Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατεί να παίξει μπάλα ακόμα και στο δικό του γήπεδο, αυτό του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει πρόβλημα με το εκσυγχρονιστικό μπλοκ που κινείται περιφερειακά του ΠΑΣΟΚ και η προσπάθειά του να προσεταιρίσει τον Κασσελάκη φέρνει αρνητικά αποτελέσματα για το κόμμα του.

«Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο πραγματικά κερδισμένος από την εκδήλωση, πλην του ιδίου του πρώην πρωθυπουργού, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και όχι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που η μπάλα ήταν στο γήπεδό του», λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Προσθέτουν, επίσης, ότι με την επίθεσή του Κασσελάκη στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη και της ιστορίας του ως πρωθυπουργού της χώρας, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι είναι όμηρος των πολιτικών που οδήγησαν στη δημιουργία του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εν τέλει στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, κατά τις γαλάζιες αναλύσεις, αναδεικνύει τον ρόλο του Παύλου Πολάκη, που είναι και ο βασικός συμβουλάτορας του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαίτερα κομβικό για την τύχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δείχνει για μία ακόμη φορά να παρασύρεται στα νερά της τοξικότητα και του διχαστικού λόγου που η πλειονότητα της κοινωνίας, από τις παρυφές της δεξιάς ως το πολιτικό κέντρο, απεχθάνεται και καταδίκασε στις εκλογές του 2023.

«Τα κλειδιά του κόμματος τα έχει πάρει ο Πολάκης και η τοξικότητα ξεχειλίζει ξανά από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και εκτιμούν ότι αυτό αποξενώνει περαιτέρω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τους κεντρώους ψηφοφόρους.

«Αν φέρνει ξανά τον Πολάκη στο προσκήνιο, όπως αποδεικνύεται, δεν νομίζω να έχει πολύ μεγάλο μέλλον», σχολίασε χαρακτηριστικά ( Real Fm ) ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ρητή εντολή στους υπουργούς και στα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται ούτε με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο με τα προβλήματα της κοινωνίας επισημαίνοντας ότι την πολιτική ατζέντα την καθορίζουν οι πολίτες και όχι η αντιπολίτευση.


Πηγή