Μαρία Συρεγγέλα: To who is who της πρώτης γυναίκας που θα αναλάβει γραμματέας της ΝΔ

61

Ο κύβος ερρίφθη: Η Μαρία Συρεγγέλα θα αντικαταστήσει τον Παύλο Μαρινάκη στην οδό Πειραιώς ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου – Όλα όσα δεν ξέρουμε για τη βουλευτή που θα πάρει τα κλειδιά του κόμματος

Η Μαρία Συρεγγέλα εκτός από τη θητεία της ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας την προηγούμενη τετραετία, είναι κατά κοινή ομολογία ένας άνθρωπος που έχει παλέψει σθεναρά για την ισότητα των δύο φύλων. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν μέσα στις πρώτες γυναίκες που πήρε το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι υποψήφια βουλευτής στη Β2 περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Ήταν αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο, ενώ υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005.

Η Μαρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Τούρκικα.

Με την πολιτική έμπλεξε από πολύ μικρή ηλικία αν και κανείς από την οικογένειά της δεν είχε ενεργό συμμετοχή. Από μικρή πίστευε ότι αξίζει να προσπαθούμε όλες και όλοι για να αλλάξουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και την κοινωνία μας. Γι’ αυτό ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς πριν από περίπου 25 χρόνια. Ήταν πρόεδρος του 15μελους στο σχολείο, μέλος της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ. Αν την ρωτήσεις θα σου απαντήσει ότι απλά προσπαθεί να βάλει το δικό της λιθαράκι στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Κόρη καπετάνιου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε με τον σύζυγό της στην Πετρούπολη. Είναι κόρη καπετάνιου κι αυτό τα λέει όλα. Έχει μάθει να αντεπεξέρχεται στις μεγάλες φουρτούνες. Η μητέρα της ασχολούνταν με τα οικοκυρικά και ο πατέρας της ήταν αρχιπλοίαρχος. Μπορεί να μεγάλωσε στην ορεινή Κορινθία, αλλά πήγε σχολείο στα Καρδάμυλα της Χίου και έπειτα ασχολήθηκε με τη ναυτιλία. Μικρή έπαιζε πολύ τένις. Το διάβασμα και το τένις ήταν οι μεγάλες της αγάπες. Κρατάει ακόμα ισχυρές φιλίες από το χωριό της την Αρχαία Φενεό. Φιλίες που κρατάνε δεκαετίες ολόκληρες και βασίζονται στην εμπιστοσύνη. «Φίλοι που είναι πάντα στο πλευρό ο ένας του άλλου», όπως λέει και η ίδια.

Η κοσμοθεωρία της βασίζεται στην έλλειψη απογοήτευσης. «Να προσπαθείς κάθε μέρα για τα όνειρα και τους στόχους σου, χωρίς να φοβάσαι ή να απογοητεύεσαι», λέει συνέχεια στα παιδιά της και στους δικούς της ανθρώπους.

Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της φεύγει για ορεινή Κορινθία. Λατρεύει το χωριό της την αρχαία Φενεό, ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Ο ελεύθερος χρόνος της είναι περιορισμένος λόγω της δουλειάς και όταν ξεκλέβει κάποιες ώρες, θέλει να είναι μόνο με την οικογένειά της και τα παιδιά της. Ακούει πολύ μουσική αλλά αγαπάει τους Scorpions. Ένα συνταρακτικό γεγονός που επηρέασε τη ζωή της ήταν δυστυχώς η ξαφνική απώλεια του πατέρα της με τον οποίο ήταν πολύ δεμένη. Ο καπετάνιος την έμαθε να αγωνίζεται για τους στόχους της, να μην αδικεί κανέναν και να κοιτάει μπροστά χωρίς να φοβάται την αποτυχία. Είναι παντρεμένη και έχει δύο καταπληκτικά παιδιά, τον Βασίλη και τον Κωνσταντίνο. Την εκνευρίζει αφάνταστα η αναβλητικότητα και το ψέμα. Βάζει πάντα απτούς στόχους στην ζωή της κι αν την ρωτήσεις για το μέλλον της θα σου απαντήσει ευθέως: «Στόχος δικός μου είναι να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και να πετύχουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους και στήριξη όσων, και όποτε, επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Δουλεύουμε σκληρά γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να χτίσουμε την κοινωνία που μας αξίζει, με σεβασμό από όλους προς όλους».


Πηγή