Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μένει πια στην Κουμουνδούρου – Εκτός ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί της «πρώτης φοράς»

34

Τα πράγματα τους από το κόμμα μάζεψαν ήδη αρκετά πρόσωπα που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο συνέβαλαν στο να μετατραπεί από έναν μικρό συνασπισμό κομμάτων, σε έναν εκ των δύο ισχυρών πόλων του πολιτικού συστήματος.

Ο «τυφώνας» Στέφανος Κασσελάκης, «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμα του από την Κουμουνδούρου. Η αποχώρηση της «Ομπρέλας» και άλλων μεμονωμένων στελεχών και η δρομολογημένη έξοδος της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνθέτουν το σκηνικό της οριστικής διάσπασης του κόμματος.

Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το «κύμα» της μεγάλης φυγής έχουν «καβαλήσει» πολλά πρόσωπα που υπηρέτησαν στις κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα – τις οποίες έχει βάλει στο «στόχαστρο» της η νέα τάξη πραγμάτων που κρατάει στα χέρια της το «τιμόνι» της Κουμουνδούρου.

Εκτός η κυβέρνηση Τσίπρα

Τα πράγματα τους από το κόμμα μάζεψαν ήδη αρκετά πρόσωπα που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο συνέβαλαν στο να μετατραπεί από έναν μικρό συνασπισμό κομμάτων, σε έναν εκ των δύο ισχυρών πόλων του πολιτικού συστήματος.

Αρκετοί εξ αυτών, μάλιστα, θήτευσαν σε υπουργικές θέσεις κατά την περίοδο της «πρώτης φοράς» Αριστερά και μάλιστα σε ρόλους πρωταγωνιστικούς.

Πρώτος εξ αυτών, είναι φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών που εφάρμοσε την πολιτική Τσίπρα. Από την υπογραφή του 3ου μνημονίου, μέχρι τη δημιουργία του «μαξιλαριού» των 37 δις ευρώ και την έξοδο από τα μνημόνια το 2018.

Από κοντά και ο Γιώργος Σταθάκης. Υπουργός Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση, στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Ξανθός, στο υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης, στο υπουργείο Παιδείας ο Αριστείδης Μπαλτάς, στο Ναυτιλίας ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δημήτρης Βίτσας, στο Εργασίας και αργότερα στο Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναπληρώτρια στο Μεταναστευτικής Πολιτικής η Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής στο Εξωτερικών και στο Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Σε αυτούς προστίθεται ο Νίκος Βούτσης, που εκτός από Πρόεδρος της Βουλής, υπήρξε και υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση, το 2015.

Στην έξοδο και οι υπόλοιποι

Αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται και μια σειρά από στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, με αρκετούς και αρκετές να έχουν υπάρξει μέλη των κυβερνήσεων Τσίπρα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου, με αναπληρώτρια τη Θεανώ Φωτίου και υφυπουργό τον Νάσο Ηλιόπουλο. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπουργός Εσωτερικών ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αναπληρώτριες υπουργοί Παιδείας υπηρέτησαν οι Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη, όπως και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, τα πρόσωπα που υπηρέτησαν την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς» Αριστερά, θα πάρει οριστικά «διαζύγιο» από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή