Novartis – Αθανασίου: «Στα καθήκοντα του υπουργού η μίζα» – Μαξίμου: «Να τον διώξει ο Μητσοτάκης»

703

Σάλο και σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκαλεί η δικαστική συνέχιση της υπόθεσης Novartis για τα πολιτικά πρόσωπα, με αφορμή ερμηνευτική διάταξη για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών.

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση, αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα, συνεχίστηκε με δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, προκαλώντας παράλληλα και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν στελέχη της αντιπολίτευσης ότι μεθοδεύουν «παραγραφή των αδικημάτων» για τη Novartis με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και η ερμηνευτική δήλωση που ψηφίστηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση και διαχωρίζει τις περιπτώσεις παραγραφής των αδικημάτων. Συγκεκριμένα, η ερμηνευτική δήλωση αποσαφηνίζει ότι σύντομη παραγραφή έχουν μόνο τα αδικήματα που τελούνται «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων και όχι αυτά που τελούνται «επ’ ευκαιρία» των υπουργικών καθηκόντων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, ο κ. Αθανασίου κλήθηκε να σχολιάσει νομικά εάν το αδίκημα της δωροδοκίας ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού ή εάν διαπράττεται «επ’ ευκαιρία των καθηκόντων» του υπουργού. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι εάν κάποιος δεν είναι υπουργός, δεν θα μπορούσε να δωροδοκηθεί. «Εάν δεν είναι υπουργός πώς θα μπορούσε να δωροδοκηθεί;» αναρωτήθηκε. «Έχει κριθεί κατ’ επανάληψη ότι είναι αδίκημα που ανάγεται στα καθήκοντά του», υποστήριξε, επικαλούμενος αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Στη συνέχεια, ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε εάν ταυτίζεται με τον κ. Βενιζέλο που — σύμφωνα με τον δημοσιογράφο — «δεσμεύτηκε ότι δεν θα περάσει στη συνταγματική αναθεώρηση» την επίμαχη ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών.

Ο βουλευτής της ΝΔ αρνήθηκε να κρίνει τι είπαν άλλοι συνάδελφοί του και τόνισε ότι καθώς η ερμηνευτική δήλωση δεν αναφέρει συγκεκριμένα αδικήματα, αρμόδια να κρίνουν (θα) είναι και πάλι τα δικαστήρια. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ επανήλθε, ζητώντας από τον κ. Αθανασίου να απαντήσει εάν η δωροδοκία, εφόσον τελεστεί, είναι στις αρμοδιότητες ή επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. «Η μίζα εφόσον υπάρχει, είναι στις αρμοδιότητες ή είναι επ’ ευκαιρία και το αποσυνδέω από τη συγκεκριμένη υπόθεση;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον βουλευτή να επαναλαμβάνει ότι το αδίκημα τελείται «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων. «Μα δεν θα την έπαιρνε τη μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Εγώ πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Γιατί αν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του δεν θα τα έπαιρνε. Οποιοσδήποτε υπουργός», απάντησε ο κ. Αθανασίου.

Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ότι επιδιώκουν την «παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis». «Με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι “η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες”», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών», καταλήγει το Μαξίμου.

Οργισμένη ανακοίνωση της ΝΔ κατά της ΕΡΤ Επίθεση κατά της ΕΡΤ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τη δημόσια τηλεόραση ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις της. «Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζει η γαλάζια παράταξη. «Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Πηγή