Τεμπονέρας για ΣΥΡΙΖΑ: «Όλοι αρνούνται την αυτοκριτική»

23

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο άρθρο του, με τίτλο «Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται σεβασμός στο καταστατικό, ανοχή στη διαφορετική άποψη και κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό»

Ο κύβος ερρίφθη για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποχώρηση, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και της ομάδας Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλου να είναι πια θέμα ωρών, όπως όλα δείχνουν. Έτσι, με άρθρο – παρέμβαση στην Εφημερίδα των Συντακτών, τοποθετήθηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος δεν φαίνεται να αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο άρθρο του, με τίτλο «Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται σεβασμός στο καταστατικό, ανοχή στη διαφορετική άποψη και κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό».

«Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο» – Αναλυτικά το άρθρο Τεμπονέρα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση και όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο για μια νέα διάσπαση είναι παραπάνω από πιθανό.

Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα χάσει σημαντικό αριθμό βουλευτών αλλά και σημαντικών στελεχών-μελών ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η εκλογική του επιρροή να συρρικνωθεί περαιτέρω.

Σημειωτέον ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας, παρά τις παραλλαγές του εκλογικού νόμου, ευνοεί διαχρονικά τα δύο πρώτα κόμματα τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία. Το γεγονός ότι οι πολίτες με την ψήφο τους κατέταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικό, παρά τα μειωμένα ποσοστά. Αυτή η επιλογή της κοινωνίας δεν πρέπει να εκχωρηθεί γιατί υπερβαίνει τη λαϊκή εντολή. Και αυτό, όχι γιατί η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας είναι «γλυκιά» αλλά γιατί στη χώρα μας (μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία) συμβαίνει το… παράδοξο οι ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς, στην όποια εκδοχή της, να μπορούν να δώσουν ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές λύσεις σε ενεστώτα και άρα και σε «απτό» κοινωνικά χρόνο.

Το γεγονός αυτό υποτιμάται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγαλύτερη ψυχραιμία και καθαρή σκέψη. Αντί για αυτό, οι κενοί πολιτικού περιεχομένου χαρακτηρισμοί περισσεύουν («υπονομευτές», «βαρίδια», «φυτευτοί», «διαπλεκόμενοι», «βαλτοί» κ.λπ.) ενώ απουσιάζει η συζήτηση για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».


Πηγή