Οργή Μητσοτάκη για την απρέπεια Σούνακ – Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο

27

Όλο το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ

Απίστευτη απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

«Λάθος και πολιτικά απρεπής η ακύρωση» λέει η ελληνική πλευρά. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε δημοσίως την ενόχλησή του δηλώνοντας: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές.Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προφανώς η πολιτικά ασυνήθιστη απόφαση του πρωθυπουργού της φίλης και συμμάχου Βρετανίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη από επταημέρου συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο αναμένεται να προκαλέσει περιπλοκές στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για αύριο Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, τονίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάτι που όμως, αποτελεί πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα. Και όπως σημειώνουν από την ελληνική κυβέρνηση:

«Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στην αντιπρόταση της Ντάουνινγκ Στριτ να γίνει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας


Πηγή