Συνάντηση Γεραπετρίτη με Κάμερον – Απαγόρευσε τις φωτογραφίες ο Βρετανός

36

Συνεχίζουν τα διπλωματικά φάουλ οι Βρετανοί

Τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, συνάντησε ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο οποίος ωστόσο έπεσε σε νέο διπλωματικό φάουλ μετά τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρίσι Σούνακ.

Όπως μετέδωσε το MEGA, o Βρετανός ήταν αυτός που ζήτησε τη συνάντηση ωστόσο απαγόρευσε από τους φωτογράφους να τραβήξουν τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες για άγνωστη αιτία.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή όσα ανέφερε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο BBC, προκάλεσε διπλωματική διένεξη μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.

Επιμένει να προκαλεί ο Σούνακ

Παράλληλα, νέες «αιχμές» στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άφησε σήμερα (29/11) ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν οι άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν», υποστήριξε ο Ρίσι Σούνακ μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, επιμένοντας στο αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών και… αδιαφορώντας για την άποψη του βρετανικού λαού σχετικά με τους «άτσαλους» χειρισμούς του.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση που διενεργείται στο yougov.co.uk, επιδεικνύει ότι το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να αναβάλει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ερώτηση της δημοσκόπησης διατυπώνεται ως εξής στους Βρετανούς πολίτες:

«Ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο τελευταίος επανέλαβε –σε συνέντευξη– την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έλαβε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτήν τη συνάντηση;».

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη.


Πηγή