Ερντογάν στην Αθήνα: Όλες οι λεπτομέρειες της επίσκεψής του

59

Πότε έρχεται, ποιο είναι το πρόγραμμα και πότε φεύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγες ώρες έμειναν έως ότου προσγειωθεί στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η Αθήνα θα είναι «αστακός» για λόγους ασφαλείας, καθώς θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, περίπου 3.500 αστυνομικοί στους δρόμους και απαγόρευση διαδηλώσεων την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με καλή διάθεση και έχοντας ως στόχο να κυλήσουν όλα θετικά, έστω κι αν κάποια θέματα προκαλούν ανησυχία.

Βάση του αρχικού προγραμματισμού, η επίσκεψη «αστραπή» του Τούρκου Προέδρου αναμένεται να διαρκέσει 5 ώρες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Συνοπτικά, ο Ερντογάν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνέχεια θα υπάρχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινές δηλώσεις, γεύμα και αναχώρηση στις 4 το απόγευμα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Αθήνα:

11.00 – Άφιξη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τον κ. Ερντογάν θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης.

11.30 – Συνάντηση με Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η επίσκεψη του Ερντογάν με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.

11.30 – Διμερείς υπουργικές συναντήσεις – Υπουργείο Εξωτερικών: Την ώρα που ο κ. Ερντογάν συναντά την κ. Σακελλαροπούλου 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν, αλλά οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση.

11.30 – Συνάντηση Δένδια και Γκιουλέρ: Οι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

12.15 – Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν: Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών όπως έγινες στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.

13.00 – Δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν: Δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Εκείνη την ώρα θα έχουν φτάσει στο Μαξίμου και όλοι οι υπουργοί από το ΥΠΕΞ και τη ΛΑΕΔ, οπότε θα ξεκινήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

13.30 – Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας: Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, οπότε και θα γευματίσουν οι δύο ηγέτες και τα κυβερνητικά στελέχη, θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Οι συμφωνίες αφορούν: Οικονομία, εμπορικές σχέσεις, υγεία, παιδεία, τουρισμός, αθλητισμός, έρευνα – τεχνολογία, αγροτικός τομέας.

16.00 – Αναχώρηση Ερντογάν


Πηγή