Τουρισμός – Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης»

42

Η Υπουργός Τουρισμού στάθηκε στους στόχους που εξυπηρετεί εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Αναφερόμενη στους στόχους της κυβέρνησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας, η αρμόδια Υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για έναν προορισμό που θα διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, την αυθεντικότητα και τις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον».

Με βάση αυτές τις αρχές, η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους:

– Tη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών.

– Tη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

– Tην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

– Tην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

– Την διασφάλιση της προσβασιμότητας στην τουριστική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τη μετουσίωση της στρατηγικής σε πράξεις, η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό θα τεθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το νέο χωροταξικό πλαίσιο θα δίνει κατευθύνσεις και για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού –τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια– ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συνέργειες με άλλους τομείς, όπως περιέγραψε.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού ως καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης και προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών τουριστικών λιμένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχετικό έργο του Υπουργείου Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 159 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, η Όλγα Κεφαλογιάννη στάθηκε σε πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά τη Σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε εφαρμογή Μνημονίου συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. «Το Παρατηρητήριο έχει σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού», τόνισε.

Αναφερόμενη στην αποδοτικότερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών της χώρας, η κυρία Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ήδη επεξεργάζεται το πλαίσιο για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Το πλαίσιο που θα αφορά προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Σχετικά με τους DMO (Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών), προσέθεσε ότι «επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και οριοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, στο οποίο θα εμπλέκονται και συνεργάζονται ο ιδιωτικός τομέας, η κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις φορολογικής φύσεως που εισήχθησαν με τον νέο νόμο, θέτουν ένα πρώτο αλλά σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε πως «το Υπουργείο Τουρισμού, πιστό στις απόψεις του, και ακολουθώντας και τις ευρωπαϊκές πρακτικές, εισήγαγε τη ρύθμιση για το ζήτημα εκμίσθωσης με βραχυχρόνιες συμβάσεις του συνόλου των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών.

Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να επεκταθεί και να εξειδικευτεί περαιτέρω το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στο επίπεδο θέσπισης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών».

Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, εστιάζοντας στην νέα προσέγγιση στην προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος. Όπως γνωστοποίησε, έχουν δρομολογηθεί έργα του Ταμείου που αφορούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί ένας ψηφιακός χάρτης, στον οποίο θα παρουσιάζεται με λεπτομέρεια το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα αποτυπώνονται με ελκυστικό τρόπο τα ειδικά χαρακτηριστικά των προορισμών. Αλλά και μία διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του υφιστάμενου επίσημου ιστοτόπου, visitgreece.gr.


Πηγή