Μητσοτάκης: Η σύνοδος κορυφής καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ

27

Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, διαμήνυσε.

Σχετικά με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαίσιου, στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα και την Παρασκευή στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν ότι η χώρα μας συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό -ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.- ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Ο πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.


Πηγή