ΣΥΡΙΖΑ: Οι χαμηλές «δημοσκοπικές πτήσεις» προκαλούν προβληματισμό στην Κουμουνδούρου

51

Την εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ανακάμπτει, αλλά αντίθετα χάνει δυνάμεις, παρουσίασε η δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, για λογαριασμό του Action 24, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Τις τελευταίες ημέρες, στις τρεις τηλεοπτικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλούσε για μαζικές εγγραφές μελών στις οργανώσεις του κόμματος, κάτι που τον γεμίζει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – για τις οποίες έθεσε ως στόχο τη νίκη.

Ωστόσο, αυτές οι αθρόες αφίξεις μελών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αντικατοπτρίζονται στην έρευνα της εν λόγω εταιρίας δημοσκοπήσεων. Αντίθετα, φαίνεται πως η βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένη και όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι «με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά ή θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις», το 44% απαντάει ότι μπορεί να αυξήσει τις δυνάμεις του, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό πιστεύει ότι το κόμμα τους θα συνεχίσει την πτωτική πορεία.

Και όλα αυτά, έναν σχεδόν μήνα μετά τη διάσπαση και ενώ, πλέον, δεν υπάρχουν «βαρίδια» και «υπονομευτές» -χαρακτηρισμούς που αποδίδουν οι οπαδοί της νέας ηγεσίας στα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα- μέσα στην Κουμουνδούρου. Επομένως, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για αυτό το κλίμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η εκτίμηση αυτή των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα στελέχη του. Το μείζον ζήτημα που προβληματίζει την ηγετική ομάδα, είναι η παγίωση της τρίτης θέσεις στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ότι το συνεχίζεται η υποχώρηση στα δημοσκοπικά ποσοστά.

Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 13.4%. Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, αν δεν αλλάξει κάτι άρδην, όχι μόνο ο στόχος της πρωτιάς της ευρωεκλογές θα είναι απλησίαστος, αλλά θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η Χαριλάου Τρικούπη να «καβαλήσει το κύμα» και να αφήσει πίσω της, εν τέλει, την Κουμουνδούρου, στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άσχημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, αν παρατηρήσουμε την διαχρονική πορεία της εκτίμησης ψήφου. Τον Σεπτέμβριο, όταν και η εσωκομματική αντιπαράθεση «χτύπαγε κόκκινο», εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να συγκρατεί τα ποσοστά που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, με την έρευνα να του δίνει 17.3%.

Τον Νοέμβριο και ενώ η πρώτη διάσπαση είχε ήδη συντελεστεί και η δεύτερη βρίσκονταν προ των πυλών, η Κουμουνδούρου συγκέντρωνε ποσοστό 14.7%, ενώ σήμερα, βρίσκεται στο 13.4%, καταγράφοντας σαφή υποχώρηση.

Μικρά ποσοστά για τη Νέα Αριστερά…

Ως ένα βαθμό, η νέα μείωση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποδοθεί και στην πρώτη εμφάνιση της Νέας Αριστεράς στη συγκεκριμένη εταιρία, που καταγράφει ποσοστό 2.6%.

Η πρώτη εκτίμηση, είναι ότι προφανώς δεν είναι μια καταγραφή πολύ ισχυρή. Από την άλλη, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε κόμμα και δεν έχει καν οργανώσεις στη βάση, το νούμερο αυτό δεν είναι απογοητευτικό.

…με μεγάλα περιθώρια ανόδου

Υπάρχει, πάντως, ένα στοιχείο της έρευνας που μπορεί να κάνει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να χαμογελούν. Αυτό είναι οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να ψηφίσουν αυτό το κόμμα. Το 2.8% απαντάει «ότι σίγουρα θα το ψηφίσει», την ώρα που το 21.9% απαντάει ότι «θα μπορούσε να το ψηφίσει».


Πηγή