Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

23

Θα είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός, ο οποίος καταλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα.

Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από την εκλογή ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη σημερινή (21/12) ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποίαν συμμετείχαν βουλευτές από τα 46 κράτη – μέλη του Συμβουλίου, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έλαβε ποσοστό 73%, υπερψηφιζόμενος ως ο επόμενος υποψήφιος Πρόεδρος του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την 22α Ιανουαρίου, στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η εκλογή του, καθώς ήδη την υποστήριξη προς το πρόσωπο του κ. Ρουσόπουλου έχει εκφράσει και η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Μετά την εκλογή του, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι «αναλογίζομαι το βάρος της μεγάλης τιμής. Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε εποχές που όλα δοκιμάζονται, είναι το μόνο μας καταφύγιο.

Συναισθάνομαι την ευθύνη, ευχαριστώ τους συναδέλφους μου βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, ιδιαίτερα την Ντόρα Μπακογιάννη επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχαριστώ πρωτίστως τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στήριξη σ’ αυτήν την προσπάθεια».

O Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα αποτελέσει τον πρώτο Έλληνα πολιτικό που καταλαμβάνει την θέση του Προέδρου στον παλαιότερο και σπουδαιότερο ευρωπαϊκό οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 75 χρόνια από σημαντικούς ηγέτες της Ευρώπης, όπως οι: Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πωλ Ρεινό, Μωρίς Σουμάν, Αλτιέρο Σπινέλι, Ρειμόντ Αρόν, Άντονι Ήντεν και Φρανσουά Μιτεράν.


Πηγή