Οι «πονοκέφαλοι» του 2024 για την κυβέρνηση: Τα κρίσιμα νομοσχέδια και το σενάριο του ανασχηματισμού

46

Μάχες στη Βουλή, νομοσχέδια, σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ισχυρούς κλυδωνισμούς αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά με το άνοιγμα τη Βουλής στις 9 Ιανουαρίου και με φόντο βεβαίως τις ευρωεκλογές.

Οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν το νέο έτος με μεγάλες ταχύτητες και αυξημένους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 9 Ιανουαρίου και εντός του πρώτου μήνα θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν τρία κρίσιμα νομοσχέδια.

Πρόκειται για του νέους Ποινικούς Κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επιστολική ψήφο του υπουργείου Εσωτερικών και για το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων του υπουργείου Παιδείας.

Μαζί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη μείωση της ανεργίας αλλά και την υλοποίηση της πλειονότητας των προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ – με τελευταία την νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας – η κυβέρνηση εκτιμά ότι ξεκινά την προεκλογική κούρσα, από την αυγή του νέου χρόνου, από θέση υπεροχής απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και κατά την ψήφιση βασικών νομοσχεδίων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να αναδεικνύουν τις διαχωριστικές γραμμές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να καλούν ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αποδείξουν στην πράξη ότι έχουν προοδευτικό πρόσημο.

Το πρώτο γάντι, μετά τις γιορτές, αναμένεται να το «πετάξει» η κυβέρνηση, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, έδωσε τον τόνο. «Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με την επιστροφή από τις γιορτές, η ΝΔ παίρνει «θέση μάχης». Ο προεκλογικός σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των «γαλάζιων» στελεχών ανά την Ελλάδα και καμπάνιες, στους βασικούς του άξονες έχει ήδη επεξεργαστεί. Στόχος, η διατήρηση της ηγεμονίας της ΝΔ, όπως αυτή καταγράφηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές και βασικό πρόταγμα είναι να μην εξελιχθούν οι ευρωεκλογές σε μια διαδικασία χαλαρής ψήφου.

Από το νέο έτος δύο ακόμα ζητήματα θα απασχολήσουν την πολιτική επικαιρότητα: Ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και το σενάριο ενός ανασχηματισμού στην κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε θα έρθει, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση αναζητά έναν ουδέτερο χρόνο, μετά τις ευρωεκλογές και οπωσδήποτε πολύ πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές για να μπορέσει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία.

Σε ότι αφορά το σενάριο του ανασχηματισμού πολλοί το συνδέουν με τις ρωγμές που θα προκύψουν στο εσωτερικό της ΝΔ όταν έλθει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Να λειτουργήσει δηλαδή ο ανασχηματισμός ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους βουλευτές που έχουν αντιδράσει και έχουν εκφραστεί κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.


Πηγή