«Πληγές» ανοίγει η παραλίγο στάση πληρωμών του ΣΥΡΙΖΑ – Ενόχληση κορυφαίων, νυν και πρώην

44

Τη φήμη που γνώριζαν άπαντες στην Κουμουνδούρου, ότι δηλαδή το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μείον», επιβεβαιώνει η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να χορηγήσει προσωπικό δάνειο προς το κόμμα έτσι ώστε να πληρωθούν οι μισθοί του Δεκεμβρίου, ανοίγοντας, παράλληλα, μέτωπο με τα στελέχη που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.

Ωστόσο, η επιλογή να ανοίξει το θέμα με αυτό τον τρόπο, την ώρα που ο πρόεδρος λείπει στην Αμερική -και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τα Φώτα, αφού έβαλε και τη Νέα Υόρκη στο πρόγραμμα του- προκάλεσε μεγάλη ενόχληση σε πολλά κορυφαία στελέχη, που με σκωπτικό τρόπο σχολιάσαν ότι «τα κόμματα δεν είναι Ανώνυμες Εταιρίες για να τα δανείζει ο μεγαλομέτοχος».

Πάντως, φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι βαθύ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί συνέχεια με δικά του χρήματα το κόμμα. Με βάση τα παραπάνω, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι σύντομα θα χρειαστούν μονιμότερες λύσεις, όπως είναι ο περιορισμός της χρηματοδότησης των κομματικών Μέσων Ενημέρωσης, ακόμα και απολύσεις προσωπικού.

Το «φάντασμα» της «στάσης πληρωμών»

Το δώρο των Χριστουγέννων καταβλήθηκε κανονικά στους εργαζόμενους στο κόμμα και τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης – δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς, καθώς θα υπήρχαν νομικά ζητήματα αν δεν δίνονταν.

Ωστόσο, είναι ένα ανησυχητικό δείγμα για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα, πλέον, είναι μεγάλο, κάτι που έχει παραδεχθεί και σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και οι εργαζόμενοι είναι λογικό να φοβούνται πως μπορεί να επανέλθει η κατάσταση που επικρατούσε στο κόμμα, στην «Αυγή» και στο «Κόκκινο 105.5», πριν από το 2012, όταν και είχαν μείνει πολλούς μήνες πίσω στη μισθοδοσία.

Προς ώρας, το πρόβλημα λύθηκε από την «ένεση ρευστότητας» που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος. Είναι, όμως, δεδομένο, ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης από τα 7.000.000 ευρώ, στα 4.000.000, πως οι δυσκολίες θα είναι διαρκείας.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εμφανώς ενοχλημένος από την έκταση που πήρε το θέμα, αλλά και από το γεγονός ότι δημιουργεί νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Μάλιστα, ορισμένοι άφησαν σαφείς αιχμές κατά του «νεοπροεδρικού κύκλου», αναφέροντας ότι μερικοί βουλευτές εξ αυτών, η οποίοι μάλιστα δηλώνουν «πιο ΣΥΡΙΖΑ από όλους», δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τα κομματικά ταμεία, όπως είναι υποχρεωμένοι να πράττουν.

«Όχι» σε τραπεζικό δανεισμό

Από την Κουμουνδούρου, πάντως, επιχειρούν να χαμηλώσουν τον θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη του προσωπικού δανείου Κασσελάκη προς το κόμμα.
«Ούτε διπλές εθνικές εκλογές, ούτε διπλές εσωκομματικές κάλπες θα έχουμε κάθε χρόνο», σημειώνουν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές, θέλοντας με αυτή τη φράση να δείξουν ότι υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι που τους οδήγησαν στο να πέσουν έξω οικονομικά – έστω και γιαλίγο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, προφανώς θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος και την προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες.

«Όχι, πάντως, με τραπεζικό δανεισμό», υπογραμμίζουν, αφήνοντας αιχμές τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία, όσο και προς το ΠΑΣΟΚ για τα τεράστια δάνεια τους.

Φόβος μαζικών απολύσεων

Αν, πάντως, δεν υπάρξει τραπεζικός δανεισμός ή κάτι άλλο θεαματικό για να αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα έσοδα του, τότε υπάρχει ένας μόνο τρόπος για τον «εξορθολογισμό». Οι περικοπές.

Τόσο σε προσωπικό, όσο και στα λειτουργικά των κομματικών Μέσων, με το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» να φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο «θύμα». Όπως είναι λογικό, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, με αρκετούς να πιστεύουν ότι μέσω αυτών των επιλεκτικών διαρροών από την πλευρά της ηγεσίας, στρώνεται ο δρόμος για μαζικές απολύσεις με το νέο έτος.

Αποστάσεις Τσίπρα

Το 2020, με μεγάλη περηφάνια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δημόσια αποκαλύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπλήρωσε το δάνειο ύψους 7.376.000 ευρώ που είχε λάβει το 2008, για το κτίριο της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, σημείωνε ότι το κόμμα του δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, φρόντισε να ενημερώσει λίγο μετά την αποχώρηση του, ότι όλοι μισθοί ήταν πληρωμένοι και δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στις φορολογικές αρχές και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα αυτά, φρόντισαν να τα υπενθυμίσουν και χθες πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, μη κρύβοντας την ενόχληση τους για την ανακίνηση του θέματος από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόχληση Σκουρλέτη-Τζανακόπουλου

Η διαρροή για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και το δάνειο που χορήγησε ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα, άφηναν έντονες αιχμές κατά των δύο πρώην γραμματέων, οι οποίοι έχουν ήδη αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου. Του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Πάνου Σκουρλέτη, που «δεν κατάφεραν να συμμαζέψουν το κόμμα», όπως ανέφεραν.

Η ενόχληση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα χρόνια που ήταν γραμματέας του κόμματος ο Πάνος Σκουρλέτης, μηδενίστηκε το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Τράπεζα για το ακίνητο της Κουμουνδούρου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο, Μίμη Δαρειώτη, που είχε την ευθύνη επί των οικονομικών του κόμματος, όπως επισημαίνουν από το περιβάλλον του πρώην υπουργού.

Επιπλέον, την περίοδο που ο Πάνος Σκουρλέτης διετέλεσε γραμματέας του κόμματος, υπήρξε μείωση κατά 40% στο μισθολόγιο των ατόμων που μισθοδοτούνταν από το κόμμα, εξορθολογίζοντας ακόμη περισσότερο το κομματικό ταμείο.

Επίσης, είναι γνωστό ότι οι γραμματείς δεν έχουν καμία σχέση με τα κομματικά ταμεία, όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Επί των ημερών τους, υπενθυμίζουν, ήταν όλα πληρωμένα και το κόμμα δεν χρώσταγε πουθενά.
Έτσι, από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι τα όσα υπαινίχθηκαν οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, στοχεύουν στην πραγματικότητα τον Αλέξη Τσίπρα και όχι εκείνους.


Πηγή