Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του: Εξορμήσεις εντός και εκτός Ελλάδας

18

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για εξορμήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό τόσο για να προβάλει τη χώρα όσο και για να ενημερώσει σχετικά με την επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών

Αμέσως μετά τις γιορτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του με μπαράζ εξορμήσεων στην ελληνική περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου αναμένεται να βρεθεί στις ΗΠΑ και θα επισκεφθεί τόσο τη Νέα Υόρκη όσο και το Σικάγο, πόλεις με ισχυρότατο το στοιχείο της ελληνικής ομογένειας.

Το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας θα είναι επίσης ένα από τα ταξίδια μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους, ενώ την 1η Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα «κλειδώσει» το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο ενός φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών και δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την άνοιξη μάλιστα, ενδεχομένως τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και την Άγκυρα. Ένα ραντεβού που κλείστηκε μετά την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να βρεθεί στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια με φόντο και τις ανοιχτές προκλήσεις που έχουν δημιουργήσει τα πολεμικά μέτωπα, ιδίως εκείνο στη Μέση Ανατολή. Οι πληροφορίες θέλουν πάντως τον πρωθυπουργό μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ακόμη ένα ταξίδι το οποίο θα έχει στην προμετωπίδα του την ενημέρωση για την επιστολική ψήφο, η οποία λίγο πριν πέσει η αυλαία του 2023 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Η ψήφισή του προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.

Στα εσωτερικά γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι στην κυβέρνηση έχουν αναδείξει ως βασικούς αντιπάλους την ακρίβεια και τη φοροδιαφυγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα νοικοκυριά, όχι μόνο με έκτακτα μέτρα αλλά και με παρεμβάσεις που έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Άλλωστε από την 1η Ιανουαρίου καταβάλλονται οι πρώτες αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων εδώ και 14 χρόνια, ενώ θα απαλειφθεί η παρακράτηση του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που χαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη κοινωνική αδικία, καθώς άλλοι πληρώνουν κι άλλοι όχι. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υλοποιηθεί σειρά από δράσεις όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, η υποχρεωτικότητα του συστήματος myData για ηλεκτρονικά βιβλία, νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημαντικές αυξήσεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός στις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία κατά 736 εκατομμύρια ευρώ (481 εκατ. ευρώ επιπλέον για την Υγεία και 255 εκατ. ευρώ για την Παιδεία) θα χρηματοδοτηθούν κατά κύριο λόγο από έσοδα που θα φέρει η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η σπαζοκεφαλιά της ακρίβειας

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από την κυβέρνηση είναι: «Δεν είναι δυνατόν μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει εντός της χρονιάς και μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισφραγιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από ακόμη έναν οίκο αξιολόγησης. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκθεση της Moody’s τον Μάρτιο του 2024.

Ταυτόχρονα με το πλάνο των μεταρρυθμίσεων, τις πρώτες ημέρες του καινούργιου χρόνου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η στρατηγική για τις ευρωεκλογές αλλά και το πλάνο των περιοδειών στις οποίες επικεφαλής θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα μέρος αυτών δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με τα προσυνέδρια που θα διοργανωθούν στην περιφέρεια ενόψει του επετειακού συνεδρίου για το Χρυσό Ιωβηλαίο του κόμματος. Τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας θα αξιοποιηθούν στο έπακρον για την καμπάνια που θα λανσάρει η Πειραιώς για την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Από την άλλη είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις εξορμήσεις εντός Αττικής παράλληλα με τα ταξίδια στο εξωτερικό που θα υπηρετούν όπου είναι εφικτό τη διττή στρατηγική, της προβολής της χώρας και της ενημερωτικής εκστρατείας για την επιστολική ψήφο.


Πηγή