Σταύρος Παπασταύρου: Συναντήθηκε με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

38

Η δέσμευση Ελλάδας και ΕΕ για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης μεταναστών, εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού με την επίτροπο. 

Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κονή δέσμευση καταπολέμησης της δράση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπασταύρου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, λέγοντας πως «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε δράσεις, ενώ αποτελεί κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προσελκύσει παγκόσμια υποστήριξη».

Μάλιστα, ο υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, την οποία η Επίτροπος καλωσόρισε και δεσμεύτηκε να εξετάσει. «Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο που να εμποδίζει και να πατάσσει τη διακίνηση μεταναστών. Το παλαιό -20 χρονών πλέον- πλαίσιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας πρέπει να ενισχυθεί» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού, ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών μεταναστών, οι οποίες και, όπως είπε, πρέπει να γίνουν «πιο αποτελεσματικές και πιο πρακτικές». Οι επιστροφές δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά η επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Πηγή