Διονύσης Τεμπονέρας – Χαρίτσης: Στην Πάτρα για τη συγκέντρωση μνήμης του Νίκου Τεμπονέρα

19

Η δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, από τον ΟΝΝΕΔίτη Γιάννη Καλαμπόκα και το «τάγμα εφόδου» του οποίου ηγούνταν, το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, το 1991, έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία και το λαϊκό κίνημα της χώρας

Στην Πάτρα μεταφέρεται, σήμερα, το ενδιαφέρον για την ευρύτερη Αριστερά, καθώς στη συγκέντρωση για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, θα είναι παρόντες ο γιος του και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο Τεμπονέρας ζει»

Η δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, από τον ΟΝΝΕΔίτη Γιάννη Καλαμπόκα και το «τάγμα εφόδου» του οποίου ηγούνταν, το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, το 1991, έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία και το λαϊκό κίνημα της χώρας.

Το σύνθημα «ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί», συνοδεύει πάντα τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας και των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού. Φέτος, συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από εκείνη τη νύχτα και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, έτσι και σήμερα, στα σχολεία «Τεμπονέρα» στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση μνήμης.

Μαζί Τεμπονέρας – Χαρίτσης

Ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, Διονύσης, γράφει τη δική του πορεία. Και επαγγελματικά, ως δικηγόρος και πολιτικά, ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Προς τιμήν του, στη δημόσια παρουσία του, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το ιστορικό όνομα που κουβαλάει. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί.

Εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να απουσιάζει από την εκδήλωση για τον πατέρα του, την οποία διοργανώνει το Εργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο, η οργάνωση της οποίας ήταν μέλος ο αείμνηστος καθηγητής.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά από τις άλλες χρονιές, εκείνον. Διότι είναι μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου τα επόμενα 24ωρα, την οποία και θα παρουσιάσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το σαββατοκύριακο.

Επομένως, κάθε του κίνηση βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του Τύπου. Με δεδομένη και την πολιτική συγκυρία, η παρουσία του σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την Αριστερά, όπως είναι η συγκέντρωση μνήμης για τη δολοφονία του πατέρα του, αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά. Πάντως, ο ίδιος σκοπεύει σήμερα να μην κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση και να είναι ένας από τους εκατοντάδες πατρινούς που θα τιμήσουν τον Νίκο Τεμπονέρα.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και ο Αλέξης Χαρίτσης, γεγονός που αναπόφευκτα θα σχετιστεί με την πολιτική συγκυρία – αν και από το περιβάλλον του προέδρου της Νέας Αριστεράς δηλώνουν ότι η παρουσία του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να μην αδικούμε, πάντως, τον Στέφανο Κασσελάκη και εκείνος ήθελε να είναι σήμερα στην Πάτρα. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Εργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο, διαμήνυσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν ευπρόσδεκτος εκεί και έτσι αποφασίστηκε να μην πάει.


Πηγή