ΣΥΡΙΖΑ:«Βέρτιγκο» για τα ομόφυλα ζευγάρια – Οι «κυβιστήσεις» για την κομματική πειθαρχία

26

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, o ΣΥΡΙΖΑ μετέβαλε τρεις φορές επισήμως την στάση του για το νομοσχέδιο προκαλώντας βέρτιγκο στους βουλευτές, ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς

Χωρίς προηγούμενο οι μεταπτώσεις και οι αλλαγές στρατηγικής στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που αφορά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση – παρά την συντριπτική αντίθεση της κοινής γνώμης – για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβαλε τρεις φορές επισήμως την στάση του για το νομοσχέδιο προκαλώντας βέρτιγκο στους βουλευτές, ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς. Μένει ωστόσο να φανεί αν η σύγκρουση στο εσωτερικό θα πάρει διαστάσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αιφνιδιασμός Κασσελάκη με κομματική πειθαρχεία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στο «Star», έσπευσε να προαναγγείλει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το κυβερνητικό σχέδιο, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν το γνωρίζει. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτή την τοποθέτηση – που από μόνη της προκάλεσε εκνευρισμό σε πολλά κορυφαία στελέχη.

Συμπλήρωσε ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχεία στην ψηφοφορία επί του εν λόγω νομοσχεδίου, την ώρα που στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν ανοιχτές διαφοροποιήσεις, όπως αυτή του Παύλου Πολάκη – που δεν είναι και η μοναδική.

Με την κίνηση αυτή, αιφνιδίασε τους πάντες στην Κουμουνδούρου. Δύο μέλη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσαν το Newsbomb.gr ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου, τη Τετάρτη, ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα.

Επίσης, υπάρχει και η δημόσια τοποθέτηση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργου Τσίπρα, στο «Kontra», που παραδέχθηκε ότι το άκουσε στη τηλεόραση.

Το συγκεκριμένο «αυτογκόλ» προκάλεσε αντιδράσεις στο κόμμα, οι οποίες ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, με τον Διονύση Τεμπονέρα να το θεωρεί παντελώς ανούσιο.

«Ρήγμα» από τον Πολάκη

Κι ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να επανέλαβε μέσα στην Πολιτική Γραμματεία, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι αυτονόητη, σε συνέχεια της κομματικής πειθαρχίας που προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξή του, έσκασε η «βόμβα» από τον Παύλο Πολάκη.

Ο χανιώτης βουλευτής, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο στα χωριά της Κρήτης, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Επί της ουσίας, μετέφερε έναν προβληματισμό που έχουν και άλλοι βουλευτές της περιφέρειας – τον οποίο έχει καταγράψει το Newsbomb.gr σε προγενέστερα ρεπορτάζ του.

Όταν άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισαν ότι η αντίστοιχη πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί το κόμμα τους πριν από δύο χρόνια, έφερε και τη δική του υπογραφή, εκείνος φέρεται να απάντησε πως εκείνοι που έφτιαξαν την πρόταση, έβαλαν τις υπογραφές όλων των βουλευτών, χωρίς να τους ρωτήσουν.

«Άδειασμα» Κασσελάκη από Αυγέρη

Έτσι, η πρόθεση επιβολής κομματικής πειθαρχίας, φάνηκε πως πάει «περίπατο». Μάλιστα, η τοποθέτηση της Δώρας Αυγέρη στο «Mega», όπου ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να διαγραφεί βουλευτής αν καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έδειχνε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε όπισθεν ολοταχώς για χάρη του Πολάκη.

«Εάν κάπου επιβάλλεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία είναι στα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καν το σχέδιο νόμου από τη Νέα Δημοκρατία ώστε να το αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μόνο δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες αναιρούνται από τον ίδιο και από κεντρικά του στελέχη και εμείς μιλάμε για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν κάποιος δεν το ψηφίσει», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, λίγη ώρα αργότερα, μια νέα τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, μέσα από τα αγαπημένα του κοινωνικά δίκτυα, έδειξε πως η κομματική πειθαρχία ισχύει κανονικά και πως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του, τον «άδειασε» κανονικότατα!

«Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, για να είναι απολύτως σαφής και για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνείας των λεγομένων του, συμπλήρωσε πως θα λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον όποιου καταψηφίσει.

«Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο. Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα. Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.


Πηγή