Επιστολική Ψήφος: Καθολική αποδοχή του νομοσχεδίου από τα κόμματα και την ομογένεια

50

Θερμής υποδοχής, τόσο από τους φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όσο και από την πλειονότητα των κομμάτων, έτυχε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.

Το νομοσχέδιο εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής με τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και την Πλεύση Ελευθερίας να το υπερψηφίζουν, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που διατύπωσαν σε επί μέρους διατάξεις και άρθρα.

«Με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας) έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Αισιόδοξο το μήνυμα ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργούμε πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα. Θερμές ευχαριστίες στα κόμματα και στους φορείς για τη στήριξη επί της αρχής αλλά και για τις τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης» ανέφερε η υπουργός με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθολική αποδοχή του νομοσχεδίου από τους φορείς της ομογένειας

Όλοι, ανεξαιρέτως, οι φορείς της ομογένειας συνεχάρησαν την κυβέρνηση για τη νομοθετική της πρωτοβουλία και ζήτησαν μετ’ επιτάσεως, η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο της επιστολικής ψήφου από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, υπογράμμισαν τη θεμελιώδη αξία της επιστολικής ψήφου στις σύγχρονες δημοκρατίες, καθώς, όπως επεσήμαναν, διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και συνδέει, ακόμη περισσότερο, την ομογένεια με την χώρα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τους δεσμούς των αποδήμων με την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών. Πριν από έξι μήνες, ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου ελληνισμού. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματος τους» δήλωσε νωρίτερα η κ. Κεραμέως.

Υπέρ του νομοσχεδίου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η ΕΣΑμεΑ, η οποία ζήτησε να συμπεριληφθούν περαιτέρω μέτρα για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Επιπλέον, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας κατέθεσε, προτάσεις για την προσβασιμότητα στην τηλεόραση και τη διερμηνεία.


Πηγή