Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: «Οι δύο διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο»

37

«Επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία τον ειλικρινή διάλογο;», διερωτάται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση της επιστολικής ψήφου.

Άλλη μία διαμάχη «ξέσπασε» σήμερα (23/01) μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτήν τη φορά για το νομοσχέδιο που προγραμματίζεται να έλθει στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε στην αρμόδια Υπουργό, Νίκη Κεραμέως, η οποία νωρίτερα ρώτησε ρητορικά «πώς γίνεται ο Πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο “όχι”;».

«Με τον Σωκράτη Φάμελλο, Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη Γιώτα Πούλου, τομεάρχη Εσωτερικών, αναλύουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο, καθώς και τις διακρίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Γίνεται μία μεγάλη συζήτηση και εδώ, στη Βουλή, αυτές τις ημέρες και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Θέσεις που πηγάζουν από την πάγια αρχή μας.

Θέλουμε να διευκολύνουμε τους Έλληνες να συμμετέχουν σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας. Να συμμετέχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όπου και αν είναι οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν απολύτως συνεπής. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι ούτε συνεπής αλλά δεν έχει και την επάρκεια.

Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται. Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων. Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Κατέθεσε δε, μία τροπολογία η κυρία Κεραμέως με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν δύο διακρίσεις. Η 1η εναντίον των αποδήμων διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η 2η διάκριση αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές.

Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία δεν την αποδέχεται. Αν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: Το θέλουν;», επισημάνθηκε συγκεκριμένα.


Πηγή