Μητσοτάκης: Κέρασα καλτσούνια τον Μπλίνκεν – Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση

15

Το θετικό κλίμα ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ είναι φανερό, μετά και τη συμφωνία για τα F-35.

Στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, «τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση». Το θετικό κλίμα ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ είναι φανερό, μετά και τη συμφωνία για τα F-35.

Πέρα από τις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, σημαντικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε τα προηγούμενα χρόνια ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος πέτυχε διακομματική συναίνεση για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και εισηγήθηκε μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο το «Νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», που περιέχει προβλέψεις για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ άνοιξε το δρόμο για την απόκτηση των F-35.

Η προμήθειά τους ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» μετά τις τελευταίες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν, διά ζώσης στα Χανιά και τηλεφωνικά. Ακολούθησε η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο (notification), ενώ σήμερα αναμένεται να αποσταλεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η απάντηση (Letter Of Acceptance) στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία για τα F-35.


Πηγή