Το λάθος ερώτημα: Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;

33

Το ερώτημα που θα απασχολήσει την κεντροαριστερά την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι βεβαίως η εκδήλωση στο θέατρο Άλφα: Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;

Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν στην Κεντροαριστερά δεν θα έχουν μόνο να συζητούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και για την εκδήλωση που αναμένεται να γίνει στις 13 Φεβρουαρίου στο θέατρο Άλφα, όπου ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά θα συζητήσουν για το μέλλον της Κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές.

Η εκδήλωση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αφού τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια προσέγγιση αυτή την περίοδο.

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους «μεικτή» εκδήλωση με τη συγκεκριμένη θεματική που λαμβάνει χώρα μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τις ανακατατάξεις που έφεραν η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – και τα ονόματα του πάνελ, σε κάθε περίπτωση, έχουν τη δική τους σημειολογία.

Η συνάντηση των Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη – Τεμπονέρα έρχεται μετά τις τελευταίες δημοσκοπικές πτήσεις, που επιβεβαίωσαν αφενός την καθιέρωση του ΠΑΣΟΚ ως δεύτερου κόμματος και με χαμηλό ταβάνι περίπου στο 12% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που πέφτει συνεχώς και αφετέρου τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη ΝΔ και σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά αρκετοί αναλυτές θεωρούν λάθος το ερώτημα, υπό την έννοια ότι όλοι ετεροπροσδιορίζονται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη γεγονός που φανερώνει κάποιο είδος συμπλέγματος κατωτερότητας έναντι του αρχηγού της ΝΔ. Στο στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, οι φωνές που μιλούν για συνεργασία είναι αρκετές. Από τον Χρήστο Σπίρτζη, που μιλούσε ακόμα και για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές μέχρι το τρίο Γιάννη Ραγκούση – Θανάση Θεοχαρόπουλου – Κώστα Ζαχαριάδη, οι οποίοι στηρίζουν την επίσημη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και κατέθεσαν και σχετική πρόταση. Ο Στέφανος Κασσελάκης βέβαια μιλάει για έναν αυτόνομο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος έβαλε πρώτος την πρόταση: «Είμαι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη».

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει, εφόσον το ΠΑΣΟΚ «μετρηθεί» στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, πως θα απευθύνει προσκλητήριο στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε επίπεδο κοινωνίας – με στόχο ένα μέτωπο που θα αποτελέσει τη βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτές πόρτες με τη Νέα Αριστερά, αλλά προφανώς θέλει να κάνει ο ίδιος το παζάρι μετά τις εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ανοίξει από τώρα το θέμα ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με τον οποίο δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις…

Λέει λοιπόν «όχι» στις συγκολλήσεις κομμάτων, «κλείνοντας» την πόρτα ειδικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε έναν συγκεκριμένο δρόμο, καλό του ταξίδι» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τις υπόνοιες που έχει αφήσει ο Στέφανος Κασσελάκης περί «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, η διαδικασία ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου μετά τις ευρωεκλογές θεωρείται δεδομένη, αφού αν δεν γίνει κάτι τέτοιο οι ελπίδες πολιτικής τους επιβίωσης είναι από ελάχιστες έως απίθανες.

Πρακτικά, απέναντι από τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει κάποιος να σταθεί. Ο μόνος ευνοημένος από αυτό τον ανέξοδο αγώνα δρόμου των στελεχών που τρέχουν την συγκεκριμένη εκδήλωση με το λάθος ερώτημα είναι ίσως ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος διατηρεί μια στάση μακριά από τα γεγονότα. Μια στάση παρατηρητή, απολαμβάνοντας θα έλεγε κανείς τον απογοητευτικό δρόμο εις τον οποίο κινούνται τα στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και συγκρίνοντας τους με την δική του προσωπική δημοφιλία.


Πηγή