Το μπρα ντε φερ της Τρίτης: Ο Μητσοτάκης και οι 15

20

Συγκροτήθηκε η επιτροπή των αγροτών, που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Συγκροτήθηκε τελικά, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η επιτροπή των αγροτών, που θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και του παραθέσει τα αιτήματά της.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 15 μέλη που θα καθίσουν απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι τα εξής:

Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να πραγματοποιηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος όπου οι αγρότες θα μείνουν ικανοποιημένοι και δεν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει απέναντι στο 47% ενός εκλογικού σώματος (σ.σ. αγρότες) που ψήφισε τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει με την ομάδα των 15 όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Παρότι διαμηνύεται ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, τουλάχιστον στο σκέλος των αιτημάτων, που αφορούν σε πρωτοβουλίες και μέτρα, που μπορεί να πάρει μεμονωμένα η χώρα, φαίνεται ότι μία ακόμη κίνηση προετοιμάζεται από πλευράς κυβέρνησης, καθώς αναζητείται τρόπος ώστε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο να μην επιστρέφεται στο τέλος του χρόνου, αλλά νωρίτερα. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι οι αγρότες δεν έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, όμως ο προβληματισμός ενόψει ευρωεκλογών για το τραύμα που μπορεί να αφήσει αυτό το μέτωπο στη “γαλάζια” παράταξη είναι υπαρκτός.

«Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», επανέλαβε το Σάββατο το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με όλους τους εμπλεκόμενους του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη, τονίζοντας ότι «οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες», τόσο για τις παρεμβάσεις στα βελτιωτικά έργα όσο και για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και είμαστε εδώ με απόλυτη εμπιστοσύνη και στόχο, να κάνουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και της Κρήτης καλύτερο και πιο περήφανο».

«Εμείς εργαζόμαστε για να έχουμε μια παραγωγική συζήτηση την Τρίτη και στο υψηλότερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο», ήταν το σήμα που εξέπεμψε εξ αρχής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του σήμερα (10/2) στην ΕΡΤ.

«Το υπουργείο Οικονομικών δουλεύει προς μια κατεύθυνση που μπορεί να διευκολύνει περισσότερο αυτά τα οποία ζητούν οι αγρότες», υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε, ότι δε θα κοπεί το ρεύμα σε κανένα αγρότη, ειδικά στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει διάλογος με επιμονή και από τις δύο πλευρές, και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, και τους αγρότες. Όλοι θέλουν να βρεθεί μια λύση, και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως και ευρωπαϊκά, (να βρεθεί) πώς θα ενισχύσουμε περισσότερο τον πρωτογενή τομέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, για την ειδική περίπτωση των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία αλλά και για μέτρα που ευρύτερα έχει λάβει η κυβέρνηση όπως αυτά που αφορούν στην οικογένεια.

«Εξετάζουμε να δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες μας σε μία σεζόν η οποία ξεκινάει, πολύ σημαντική. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε πράγματι και μετά και τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα – ούτως ή άλλως το κόστος είναι το ίδιο, είναι 82 εκατομμύρια ευρώ – θα δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρές, ούτως ώστε να μπορέσουνε να έχουνε μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τρίτη χρονιά, ότι θα φτάσει στα 82 εκατομμύρια ευρώ, όπως το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και ενόψει των επόμενων ημερών θα δούμε τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, το ξαναλέω, όπως μας υποδείξουνε και από το αρμόδιο υπουργείο. Ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει. Παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένη μελέτη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το περιθώριο που έχει ο πρωθυπουργός να πει κάτι καινούργιο στους αγρότες, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είπαμε και το εννοούμε αυτό, ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει από όλα όσα φέρνει ως στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό που λέτε για τον κ. Χατζηδάκη και συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το θεωρώ μία κατάκτηση, γιατί; Γιατί ειδικά η δική μου η γενιά και οι μικρότεροι από εμάς πλήρωσαν πάρα πολύ τις λογικές τις μαξιμαλιστικές των προηγούμενων δεκαετιών που κάποιοι έταζαν, έδιναν χωρίς να ξέρουν, αν αυτό μπορεί πραγματικά να το υποστηρίξει η χώρα μας. Το γεγονός, λοιπόν, κ. Αυτιά, ότι αυξάνουμε τα εισοδήματα με ρυθμούς οι οποίοι επιτρέπουν στη χώρα μας να μειώνει και το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, είναι σημαντικό. Δεν θέλουμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι. Θέλουμε οι πολιτικές μας να αποδώσουνε και σε βάθος», τόνισε.


Πηγή