Βουλή: Βαριές καταγγελίες Καμμένου κατά Κοτζιά

718

Σε βαρύτατες καταγγελίες κατά του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την υπόθεση της σύναψης σύμβασης για την έκδοση βίζας, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών», προέβη από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τονίζοντας ότι «τα όργια που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν προηγούμενο. Ένα Σαββατοκύριακο του Πετσίτη ή του Φρουζή είναι μια απλή Παρασκευή για τον Κοτζιά».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας «υπήρξε με συντονισμό του κ. Κοτζιά, συνεννόηση μεταξύ του προέδρου της επιτροπής που θα έλεγχε τον διαγωνισμό για την παροχή βίζας και εκπροσώπου συγκεκριμένης εταιρείας προκειμένου να καταλήξει αυτός στην τελευταία».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε για το επίμαχο θέμα κατέθεσε μια σειρά emails που όπως υποστήριξε αποτελεί εσωτερική αλληλογραφία στελεχών του υπουργείο Εξωτερικών και αλληλογραφία των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου με εκπροσώπους συγκεκριμένων εταιριών που ήθελαν να πάρουν το έργο.

Σύμφωνα με τον κ.Καμμένο, δημιουργήθηκε παρένθετη εταιρεία για να αναλάβει το διαγωνισμό, αφού η μητρική εταιρεία έχασε το διαγωνισμό, επειδή θεωρήθηκε offshore, έχοντας ως έδρα τον Άγιο Μαυρίκιο.

Ακόμα ο κ. Καμμένος ανάφερε ότι «οι συνθέσεις των επιτροπών που θα αποφάσιζαν για την κατάρτιση της προκήρυξης, την εξέταση των προσφυγών κ.α. έγιναν με προσωπικές επιλογές του κ. Κοτζιά» και ισχυρίστηκε ότι όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση πήραν προνομιακές μεταθέσεις, σε πρεσβείες του Τόκιο, του Λονδίνου και με υψηλές αμοιβές.

Υποστήριξε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας – που εντός του 2018 πήρε την δουλειά με τις βίζες – είχαν απευθυνθεί παλαιότερα και στους κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλο που όμως αρνήθηκαν να μπουν σε συζητήσεις για τη δημιουργία εταιρίας που θα κέρδιζε το διαγωνισμό.

«Λυπάμαι που το κάνω αλλά υποχρεώνομαι να το κάνω. Καταθέτω τα email που ανακτήθηκαν από το ΥΠΕΞ που δείχνουν ότι πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, πριν καν συνταχθεί η προκήρυξη, υπάρχει αλληλογραφία με την εταιρία που ήθελε να πάρει το έργο» είπε ο κ. Καμμένος για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως από την αλληλογραφία φαίνεται πως «ο υποψήφιος του διαγωνισμού ετοίμασε την προκήρυξη που θέλει».

Στην παρατήρηση του προεδρεύων της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου να συντομεύει, ο κ. Καμμένος δήλωσε «δεν κατεβαίνω από εδώ πέρα! Φέρτε τον φρούραρχο. Ό,τι και αν κάνετε θα ακουστώ! Μου αφαιρέσατε κοινοβουλευτική ομάδα, με εξευτελίσατε αν στηρίξετε σήμερα τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι από την βουλευτική ασυλία ή ακόμα και από το βουλευτικό αξίωμα αν χρειαστεί. Να τα μοιράσετε στους βουλευτές αλλιώς θα τα κάνω φέιγ βολάν. Αφήστε τα αυτά. Μην καλύπτετε τον Κοτζιά. Θα πάτε σούμπιτοι», κατέληξε, μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Καμμένου, ο κ. Βαρεμένος ανέφερε ότι τα έγγραφα (emails κλπ) δεν μπορούν να διανεμηθούν στους βουλευτές, καθώς πρέπει να εξεταστεί εάν παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα, με τον κ. Καμμένο να αντιδράει και να λέει: «Θα τα μοιράσετε τώρα όλα τα έγγραφα στους βουλευτές αλλιώς θα τα κάνω φεϊγβολάν εγώ ο ίδιος».

Την ομιλία του ανάρτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον προσωπικό λογαριασμό του στον twitter

Σφοδρή επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου έκανε λίγα λεπτά αργότερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όταν πληροφορήθηκε τις βαριές καταγγελίες εναντίον του, ενώ τη στήριξή του στον πρόεδρο του «Πράττω» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Βουλή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σκιά νομιμότητας στη σύμβαση για τις βίζες.

Έντονες και οι επιθέσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης μετά της καταγγελίες Καμμένου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε σκάνδαλο τις καταγγελίες, ενώ από την πλευρά του ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης έκανε λόγο για «σημάδια σκανδάλου και ίχνη διαπλοκής»