ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: «Η Νέα Δημοκρατία υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των νέων ανθρώπων»

22

«Βέλη» του Στέφανου Κασσελάκη κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι πολλαπλές διεθνείς κρίσεις μεγεθύνονται και οξύνονται στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα αποτελέσματα 4,5 χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, η απαξίωση και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, η υπονόμευση του Κράτους Δικαίου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του, στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, «εξαπολύοντας» επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν το “success story” και την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία και τα Μέσα που τη στηρίζουν.

Η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες και αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, οι χαμηλοί μισθοί, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, η στεγαστική κρίση, το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος και η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και των νέων ανθρώπων. Υπηρετεί ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους.

Ωθεί συνειδητά στο κλείσιμο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών με την επιβολή του τεκμαρτού φόρου. Κρατάει αποκλεισμένες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, ενώ η πλειονότητα δεν μπορεί να πάρει ούτε δάνειο.

Η μεγάλη πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι είτε μερικής απασχόλησης, είτε χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, όπως άλλωστε και ο μεγάλος όγκος των επενδύσεων. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, έχουμε απόκλιση σχεδόν 9% του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ένα ετήσιο επενδυτικό κενό περί τα 17 δισ. ευρώ.

Τα 2/3 της αύξησης των επενδύσεων δεν είναι τίποτε άλλο από εξαγορά κόκκινων δανείων. Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 15 δισ. ευρώ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται επικίνδυνα. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει ίδιο με εκείνο προ της χρεοκοπίας.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργούν μεγάλες ανάγκες, που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Τα ζήσαμε με τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο. Με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η Ελλάδα έχει θλιβερές πρωτιές, στον πληθωρισμό των τροφίμων, στην πανάκριβη βενζίνη, στα δυσθεώρητα έξοδα στέγασης, που απορροφούν το 40%-50% του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν δώδεκα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ας ρωτήσουν την Πορτογαλία και την Ισπανία, που μηδένισαν τον ΦΠΑ και οι τιμές μειώθηκαν 17,9% και 7,4% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι λίγοι και ισχυροί σωρεύουν υπερκέρδη και απολαμβάνουν προκλητική φοροασυλία. 10,41 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2022. Αύξηση 305%. Εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια, τράπεζες στην κορυφή.

7,5 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη για τις Τράπεζες για το 2022 και το 2023. Τα επιτόκια χορηγήσεων και οι προμήθειες είναι στα ουράνια και τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν στο μηδέν και σχεδιάζουν να επιβάλλουν και έξτρα μηνιαία χρέωση σε κάθε καταθετικό λογαριασμό!

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε την απόσυρση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Αυτό σημαίνει απώλεια άνω των 40 δισ. ευρώ για το Δημόσιο και στις τράπεζες η ίδια λογική, όπως με τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ. Εν μία νυκτί χάθηκε ο δημόσιος έλεγχος των πιο κρίσιμων επιχειρήσεων.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας. Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό απληστίας.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα εξελίσσεται σε μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος, από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους μεγάλους. Οι όποιες ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις δεν καλύπτουν καν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στη στεγαστική πολιτική. Διαθέτει πολύ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό, την ώρα που παραμένει μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει καν κοινωνική κατοικία.

Το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκε κατά 20 δισ. ευρώ από το 2019 και πνίγει την κοινωνία. Με τον πτωχευτικό κώδικα του 2020 και με τον “Ηρακλή” έχει ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες πλειστηριασμούς. Χωρίς κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αναδιανομή της περιουσίας από τα χέρια της μεσαίας τάξης, στις τράπεζες και τα ανεξέλεγκτα funds.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αγροτικό κόσμο που βιώνει με δραματικό τρόπο την κρίση και δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο αγώνας τους αφορά την ίδια την επιβίωση της υπαίθρου και την προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής.

Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και των κινητοποιήσεων τους, αναδείξαμε τα προβλήματα τους στη Βουλή και καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις – λύσεις για τη στήριξη και την προοπτική τους. Το γεγονός ότι είμαστε δίπλα τους και τους ακούμε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αγρότες ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δικές μας προτάσεις..

Πλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το κοινωνικό κράτος. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κυρίου Μητσοτάκη βλέπουν ότι η κυβέρνησή του απαξιώνει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Μόνο η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στον Άδωνι Γεωργιάδη, τον άνθρωπο που το 2013 υπερηφανευόταν ότι έκλεισε 7 νοσοκομεία και απέλυσε 2.500 ιατρούς και νοσηλευτές, αρκεί να μας δείξει τις σημερινές κυβερνητικές επιδιώξεις!

Εξίσου αποδεδειγμένο είναι ότι η κυβέρνηση απαξιώνει εσκεμμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Απαξιώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια με υποχρηματοδότηση και ελλείψεις προσωπικού. Παραβιάζει το αυτοδιοίκητο τους. Οδηγεί τα περιφερειακά Πανεπιστήμια σε μαρασμό και κλείσιμο. Παραβιάζει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 για να προωθήσει με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την επιβολή των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και θα δώσουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για τη δημόσια παιδεία και την τήρηση του Συντάγματος. Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα βαθύ κράτος αναξιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων. Ένα κράτος με διαλυμένες υποδομές και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών. Δεν ξεχνάμε τις 57 ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Δεν ξεχνάμε τις οικογένειες τους που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε τους τραυματίες. Καταγγέλλουμε την συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και την απαράδεκτη απόφαση της για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνει μέχρι τέλους για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και την απόδοση δικαιοσύνης», υπογράμμισε ακόμη.


Πηγή