Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Αν ξεπερασθούν τα ταμπού, το νομοσχέδιο θα δράσει ευεργετικά»

23

«Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την 7η Μαρτίου και θα τεθεί σε ψηφοφορία την επομένη. Όσον αφορά τις σημερινές (27/02) εργασίες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μέλη της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και αμέσως μετά, ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έλαβε τον λόγο.

«Κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Το νομοσχέδιο έχει μία ενιαία φιλοσοφία που το διέπει με την αύξηση εκπαιδευτικών ευκαιριών, πώς θα φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές και πώς θα απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή διασπορά. Σκοπός είναι η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Όπως υπογράμμισε εν συνεχεία, η εποπτεία που θα ασκείται, θα γίνεται με αυστηρούς όρους. Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης και αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας η οποία θα αξιολογείται. Επίσης, η εισαγωγή γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και κάποιος με βαθμό 8 δεν θα μπορεί να εισάγεται, όταν χρειάζεται 18.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στα δημόσια Πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι από τα 206 άρθρα του νομοσχεδίου, 176 αφορούν την αναβάθμιση αυτού.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι αν ξεπερασθούν ταμπού και ιδεοληψίες, τότε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δράσει ευεργετικά για τη χώρα μας, καθώς θα αυξήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα επαναπατρίσει χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται. Στο τέλος της ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα. Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».

Οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, την Παρασκευή και τη Δευτέρα.


Πηγή